Kläderna kan ge cancer
Brandmän löper ökad risk att drabbas av cancer. Brandmännens branschråd uppmanar personal att byta om på brandplatsen då orsaken kan sitta i kläderna. -Det här är inte något vi känner till, säger räddningschefen i Luleå, Patrik Bylin.
MINIMERA RISKERNA. Räddningschefen Patrik Bylin säger att i Luleå känner de inte till uppgifterna om att det kan finnas en ökad cancerrisk i kläderna som hänger i omklädningsrummet. "Vi använder den skyddsutrustning vi har för att minimera risken för farliga ämnen" säger han.
Foto: Eija Dunder
I Luleå känner brandmännen inte till uppgifterna, de byter som vanligt om i omklädningsrummet där kläderna sedan även hänger. Räddningschefen Patrik Bylin säger att det är brandmännen själva som ansvarar för att larmutrustningen tvättas.-Det är efter rapporter från förr. Att byta om ute på brandplatsen skulle kunna vara möjligt, men det måste ställas mot risken. Personalen är vår största tillgång och vi måste försöka göra det bästa av situationen, säger han.Patrik Bylin berättar att brandmännen är medvetna om cancerrisken men det förs inte direkt någon daglig diskussion om saken. För att minimera risken att utsättas för farliga ämnen används den skyddsutrustning som finns.-Till efterarbetet används lite enklare ansiktsmasker, förr var det lite si och så med det. Numera är användandet lite bättre, säger han och tillägger att även typen av brand avgör mängden farliga ämnen som förekommer. På frågan om det är många som blivit sjuka på brandstationen i Luleå svarar Patrik Bylin nej, de har heller ingen personalomsättning.-Många av brandmännen som jobbat här har utsatts för skadliga ämnen under en lång tid. Om det vore ett stort problem borde det synas, vi har även aktiva pensionärer. Om det skulle ha drabbat många borde vi ha hört det på ett eller annat sätt, säger han.Mats Nordlund har arbetat som brandman sedan 2001. Enligt honom uppmärksammas cancerrisken allt mer.-Man börjar tänka mer och mer på att använda andningsskydd vid alla typer av bränder. Problemet är väl att man oftast tar av sig skyddet när man kommer ut ur elden för att kunna kommunicera, säger han.Eftersläckningen värst
Mats Nordlund säger också att samtidigt är det viktigt för en brandman att upprätthålla en bra lungkapaciteten om de vill jobba kvar inom yrket. Alla genomgår en årlig läkarundersökning där lungtester ingår.Ytterligare en utredning är påbörjat, TT uppger att den handlar om att se hur många brandmän i olika åldrar som drabbats av cancer. Syftet är att komma fram till åtgärder för att komma åt problemet, en överläkare som är inkopplad i utredningen misstänker att den stora faran finns i dioxiner i den halvvarma röken under eftersläckningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!