Kiruna toppar länets tillväxtliga

Kiruna toppar tillväxtligan i Norrbotten. Detta enligt kreditupplysningsföretaget Syna AB:s mätning. Mätningen avser andel företag som ökat omsättning med fem procent, ökat antalet anställda och som går med vinst. Länsmotorn Luleå hamnar på femte plats.

LULEÅ2008-11-27 06:00
Undersökningen görs för andra året i rad, men enligt Harald Stjerna på Syna AB går det inte att jämföra resultaten med föregående året eftersom man använde de tre senaste årsredovisningarna som bas, medan man i år tittat på de två senaste.Enligt Harald Stjerna är Synas ranking intressant då man ser till hur många företag som går bra snarare än att ett fåtal stora framgångsrika företag.Haparanda backar
- Man kan tänka sig att en kommun blir stabilare om 100 små företag anställer en person var än om bara ett stort företag gör det, säger Harald Stjerna.I rankingen finns de kommuner med som har minst 100 aktiebolag. Då platsar elva av Norrbottens 14 kommuner. De tre värden som mäts är andelen företag som ökat omsättningen med minst fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna, andel företag som ökat antalet anställda och som går med vinst.I fjol var det Haparanda som toppade länslistan med Kiruna som tvåa och Gällivare på tredje plats. I årets ranking byter topptrion platser inbördes. Kiruna landar på första plats med den bästa tillväxten i länet med Gällivare och Haparanda på andra respektive tredje plats.Kirunas kommunchef Ann-Catrin Fredriksson gläds åt tillväxtsiffrorna och menar att förutom de stora gruvinvestingarna bidrar inte minst besöksnäringen, som går väldigt bra till, det fina resultatet.Hon ser också att Kiruna har goda möjligheter att uppehålla sig högt upp i tillväxtligan även framöver.- LKAB:s investeringar fortsätter som bekant och stadsomvandlingen som ibland ses som ett problem genererar också tillväxt i byggsektorn samtidigt som många ser det som spännande att vara del av stadsomvandlingen. Den höjer intresset för Kiruna, säger Ann-Catrin Fredriksson.Inte så märkligt
Att länets befolkningsmässigt största kommun, Luleå, hamnar på femte plats, tycker Thomas Nilsson, VD för Luleå näringsliv inte är något märkligt.- Det har ju gjorts stora investeringar i Malmfälten som ger tillväxt hos många lokala företag och i Haparanda syns utvecklingen inom handel. Jag är inte orolig över just dessa siffor. Däremot finns en oro över konjunkturen och dess påverkan hos oss, säger Thomas Nilsson.
Bästa tillväxten 2008.1. Kiruna 172.782. Gällivare 166.383. Haparanda 162.944. Piteå 152.975. Luleå 151.216. Arvidsjaur 150.717. Älvsbyn 150.008. Kalix 145.769. Boden 144.5410. Pajala 142.6211. Jokkmokk 138.84Mätmetod: Baseras på de två senaste årsredovisningarna. Analys av årsredovisningarna år ett, uträkning av andel av bolagen i varje kommun som uppfyller kriterierna. Varje kommun får då tre procenttal - ett för varje "gren". Dessa summeras. Exempel: En kommun har 25 procent bolag som ökat antalet anställda, 30 procent företag som går med vinst och 35 procent företag som ökat omsättningen med mer än fem procent. Kommunen får värdet (25+30+35) 90 Sedan görs jämförelsen med utgångspunkt från årsredovisningarna för år två och får fram ett nytt tal. Dessa båda jämförs och dras ifrån varandra. Om exempelkommunen går från 90 till 110 får kommunen värdet 20 i den slutliga jämförelsen mellan kommunerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om