I slutet av november gjorde vi en större granskning av hur butiken Kiosk Igloo på Bergnäset i Luleå, i likhet med en mängd nätsajter, säljer "cannabisgodis" och e-cigaretter (vejps) innehållande de halvsyntetiska drogsubstanserna THC-P och HHC-0.
Bara några veckor senare (den 14 december 2023) agerade regeringen och förbjöd totalt tolv drogsubstanser, däribland THC-P, ett beslut som trädde i kraft den 16 januari 2024.
Polisen i Luleå gjorde också ett stort tillslag mot kioskbutiken i samband med vår rapportering, när hundratals produkter beslagtogs och en utredning rörande misstänkt narkotikabrott inleddes.
Trots detta fortsatte Kiosk Igloo att marknadsföra och i vissa fall rea ut vejpoljor och godis, baserade på THC-P och HHC-0, hela perioden fram till förbudet.
Dessutom har butiken nu lanserat en mängd nya, än så länge "lagliga" produkter innehållande substanser med delvis ändrade kemiska sammansättningar och beteckningar som THC-H, THC-JD och THCP-O.
Flera av substanserna beskrivs som "25-30" gånger starkare än THC, den psykoaktiva substansen i marijuana, och kiosken utlovar upplevelser av "eufori, avslappning och mental lättnad" men varnar också för diverse negativa biverkningar.
Magnus Carlborg, kommunpolis i Luleå, suckar lätt över händelseutvecklingen. Han är väl medveten om att Kiosk Igloo fortsätter sin försäljning av de modifierade drogprodukterna men är samtidigt inte överraskad.
– Det är såhär det funkar. När en produkt klassas som narkotika lanserar de direkt en ny. Precis samma problematik som tidigare.
Han konstaterar att utbudet av drogbaserade vejps och godissorter är stort på nätet och Magnus Carlborg vill vidga fokus till andra aktörer också.
– Kiosk Igloo är en av flera källor, även om vi förstås inte tycker det är bra med en näringsidkare i Luleå som fortsätter sälja produkterna.
Samtidigt betonar han riskerna med bruket av vejps och andra produkter preparerade med syntetiska drogsubstanser, inte minst bland ungdomar.
Den senaste veckan har flera allvarliga incidenter inträffat. I Sundsvall blev fyra elever i grundskolan medvetslösa efter att ha blivit kraftigt påverkade av vejps som misstänks ha innehållit någon form av narkotika. Tre av eleverna hämtades med ambulans.
Magnus Carlborg har kontakt med sina kollegor i Västernorrland kring händelserna.
– Jag har stämt av med kommunpolisen i Sundsvall. Vejpprodukterna är skickade på analys, så vi vet ännu inte exakt vad de innehöll. Det här är ändå ett budskap som visar faran med e-cigaretterna. Man vet verkligen inte vad man får i sig.
Han har ingen kännedom om att unga i Luleå har fått så pass allvarliga biverkningar vid bruk av vejpcigaretter eller syntetiska droger, inte än så länge, men Carlborg varnar för att liknande incidenter kan ske här i närtid.
– Vejping är ett klart ökande problem bland unga i Luleå och många kanske bjuds på vejps utan att veta vad de innehåller. Langning av vejps som kan innehålla narkotika förekommer också, på samma sätt som det langas cigaretter och alkohol.
Därför tycker han att det är viktigt att medierna fortsätter informera om de destruktiva trenderna bland Luleås unga.
– Ett bra genomslag för informationen men inte bara vi inom polisen kan få bort problematiken, utan det handlar om att medvetandegöra riskerna, särskilt vad gäller ungdomarna, hos föräldrar och skola också.
– Vi fortsätter jobba tillsammans med kommunens miljöinspektörer när det gäller tillsynen av både Kiosk Igloo och andra tobakshandlare i Luleå, säger Magnus Carlborg som i nuläget inte har kännedom om även andra kiosker i Luleå säljer liknande produkter.
Kiosk Igloo och övriga aktörer var snabba med att lansera nya drogbaserade vejpprodukter, "knarkgodis", så fort regeringen tog beslut om att reglera och förbjuda deras tidigare produkter.
Magnus Carlborg har tidigare beskrivit det som en "kattochråtta"-lek, där såväl polisen som Folkhälsomyndigheten och Tullverket har svårt att hinna med i utvecklingen för att produkterna ska narkotikaklassas och försäljarna ska kunna lagföras.
Samtidigt tycker han att myndighetsutövningen har skyndats på.
– Bara ett halvår efter att HHC narkotikaklassades (sommaren 2023) kom ju nya klassificeringar, så takten har kortats ner avsevärt. Ett steg i rätt riktning, även om det finns en lång lista på möjliga narkotikasubstanser.
Parallellt fortgår polisutredningen mot Kiosk Igloo efter tillslaget i mitten av november. Brottsrubriceringen är alltjämt narkotikabrott av normalgraden och Erik Lampinen, förundersökningsledare, uppger att beslagen som gjordes var stora.
– Det handlar om totalt över 200 produkter, både vejps, vätskor och godis som vi misstänker kan vara narkotika. De har skickats till Nationellt forensiskt center för analys. Svårt att ge besked när svaren kommer, då detta inte är ett förtursärende.
Erik Lampinen tror att ärendet så småningom kommer läggas ned.
– Om det visar sig att substanserna inte var narkotikaklassade vid själva tillslaget, då faller brottsmisstanken. Däremot kan vi inte längre lämna tillbaka produkterna.
Polisens förundersökningsledare konstaterar att utmaningarna är många med att bekämpa marknaden för hel- och halvsyntetiska droger.
– Svårjobbat. Om en substans narkotikaklassas, hittar de snabbt nya varianter. Klart att det är frustrerande. Men vi kan alltid ta produkter i beslag så fort det finns misstanke om att de är hälsofarliga.
Därför kan det inte uteslutas att polisen gör nya tillslag mot Kiosk Igloo.
– Om det återigen uppstår misstanke om narkotikabrott kommer vi ta de nya produkterna i beslag och skicka dem på analys också. Men vi talar inte om när, var och hur en sådan insats blir aktuell, säger Magnus Carlborg.
Numera säljer Kiosk Igloo även så kallade "shrooms" för 349 kronor, godis med svampextrakt som efterliknar olagliga psykedeliska svampar. De beskrivs som "tårtdekorationer" eller "samlarföremål" och köparen rekommenderas att inte äta dem men det egentliga syftet med "shrooms" kan vara ett annat.
– "Tårtdekoration" för 350 kronor känns inte rimligt, säger Erik Lampinen.
– Jag antar att det försöker undvika reglerna för livsmedel, så det här blir en fråga för kommunens miljöinspektörer, säger Magnus Carlborg.
Samtidigt förekommer en alltmer liberala attityd kring såväl cannabis som psykedeliska svampar, liksom drogbaserade vejps och andra produkter, lanserade av influencers och Hollywoodkändisar i sociala medier.
– Barn exponeras för detta hela tiden, precis som med lustgasen. Därför prioriterar vi att jobba mot ungdomarna och deras välmående nu. Där finns de största riskerna och det sämsta omdömet, säger kommunpolis Magnus Carlborg.
Fotnot: Vi har haft kontakt med entreprenörerna bakom Kiosk Igloo på Bergnäset. De vill inte medverka med namn, så därför kan vi inte publicera kommentarer från dem.