18-åringarna Isak Drugge, Vilmer Nordström, Felix Berggren och Isak Sundberg går sista året på ekonomiprogrammet. Tillsammans har de utvecklat en lokal variant av brädspelsklassikern Monopol.
Men i Luleåpol, som spelet heter, är gatorna utbytta mot lokala företag som har gått i och sponsrat UF-företaget. Ett smart sätt att få in ett startkapital som i princip bekostar själva tillverkningen av spelet.
Att utveckla ett eget brädspel från grunden är en lång process. Regler ska tas fram och justeras efter timmar av testande. För att inte tala om själva designen av spelplan och pjäser.
Då är det bra om någon redan har uppfunnit hjulet. Idén om en lokal monopolvariant är inte ny. Det har tidigare gjorts med framgång i bland annat Gällivare, Piteå och Sundsvall.
Konceptet är alltså beprövat men i Luleåvarianten finns det en liten twist. Killarna har infört ett nytt moment med så kallade kriskort som påverkar spelet på olika sätt.
– Det blir en annan upplevelse. Till exempel kan företag kosta mer eller mindre beroende på vilket kort som ligger framme, säger Isak Drugge, företagets vd och ekonomichef.
Gatorna har alltså blivit företag och i stället för att bygga hus och hotell anställer man personal och chefer.
Men principen är den samma. Till slut kostar det skjortan att hamna på fel ”gata”.
Totalt har 200 spel tillverkats och killarna hoppas och tror att lagret kommer att ta slut. Spelet har funnits till försäljning i några veckor och hittills har de sålt ett 40-tal.
– Det tog ett tag att hitta samarbetspartners som ville vara med. Det har vi jobbat med under hela hösten, säger Felix Berggren, kommunikation och marknadsföring.
Just samarbetet med de lokala företagen är något som killarna har uppskattat.
– Det har varit roligt att företagen varit med på resan. Det är inte bara vi fyra som har utvecklat det utan även företagen har hjälpt till, säger Vilmer Nordström, företagets säljare.
Även om spelet endast varit ute på marknaden under en kort period har det redan hittat utanför kommungränsen.
– Det har sålts till Kalix, Piteå och även Uppsala, säger Isak Drugge.
Kvartetten är nöjd med slutresultatet, även om några detaljer hade justerats om tiden inte hade varit en faktor.
– Det har varit en väldigt rolig process och det blev ett snyggt spel, konstaterar Isak Sundberg, ansvarig för inköp och produktion.