Sjukdomen orsakas av en bakterie och ger en kraftig och långvarig hosta. Vuxna, som är vaccinerade, kan tro att kikhosta är en vanlig förkylning.
– Det är inte så att den ställer till med så mycket. Man blir sjuk, hostar och har sig. Så länge inte små barn bli sjuka, de kan kikna ihop och hamna på intensivvårdsavdelningen, säger Anders Nystedt.
Hur allvarligt är det att fall av kikhosta nu upptäcks?
– Man gör smittspårning, det är viktigt att fråga personen om den i samband med att den insjuknat kan ha exponerat någon liten nyföding. Man informerar de som kan ha blivit exponerade, för det finns behandling att få, säger Anders Nystedt.
Behandlingen består av antibiotika.
Antal fall mellan 1 januari till 12 november 2024 är fyra i Luleå och totalt tolv i Norrbottens län. Under åren 2021-2023 har det varit noll fall i länet, 2020 var det fyra fall. Medan det var 14 fall i Norrbottens län 2019.
Pandemiåren kan ha bidragit till det Nystedt kallar för "immunitetsskuld", att vi under dessa år höll oss hemma och inte utsattes för smittor i samma utsträckning som vanligt. Därför är vi mer mottagliga för det nu.
Men både vad gäller kikhosta såväl som mykoplasma är nivåerna inget som oroar honom i nuläget.
– Det är inte så att smittskyddsläkaren sover dåligt för det. Spridningen är lite större än vanligt, vi vet varför och det är inte så jätteallvarliga smittskyddsproblem. I Norrbotten kanske är det ett normalår med plusmeny, säger han.