Läraren som ger alla en chans • "Man kan göra skillnad"

Läraren Fredrik Johansson vill att det ska finnas något för alla på hans lektioner. "Nu är SO mitt favoritämne, tack vare Fredrik", säger Kerstin Nilsson, elev på Björkskataskolan.

Läraren Fredrik Johansson fick ta emot pris för sitt sätt att arbeta med unga.

Läraren Fredrik Johansson fick ta emot pris för sitt sätt att arbeta med unga.

Foto: My Rova

Luleå2023-05-31 11:00

Fredrik Johansson, 51, är lärare på Björkskataskolan i Luleå och brinner för sitt yrke. Han studerade till lärare i Uppsala, men då var det inte en livsplan. Det var först efter den första praktikperioden som han insåg att han hittat sitt kall, inte bara läraryrket men särskilt rollen som högstadielärare.

– Jag kände "det här är nog rätt ålder". Många är rädda för högstadiet på något sätt, att det är "bråkiga tonåringar", men det är en väldigt formbar period i någons liv. Det känns som att man kan göra skillnad fortfarande och få dem som är på väg bort in på rätt spår igen, säger han.

Varje år får några lärare i Luleå kommun pris för deras arbete med att utveckla elevernas kunskap. I år var Fredrik Johansson en av dem som vann priset. Utmärkelsen betyder mycket för honom, men vetskapen att elever varit med och nominerat honom väger extra tungt.

– Det var det bästa med priset, att det till stor del var elever och kanske tidigare elever som fick tycka till.

Att ha en bra lärare gör att skolan blir roligare, det menar eleverna Kerstin Nilsson, Nora Holmström och Lisen Lövgren från klass 7E på Björkskataskolan. De har Fredrik Johansson som sin SO-lärare och är några av dem som nominerade honom till priset.

Varför ville ni att just han skulle vinna det här priset?

– Han har ett bra sätt att lära ut, ämnena blir jätteroliga och intressanta, säger Kerstin Nilsson.

– Mamma har jobbat här på skolan och hon vet att tidigare elever också har tyckt om Fredrik jättemycket, säger Lisen Lövgren.

Fredrik Johanssons förmåga att skapa arbetsro tas upp i motivationen till priset, för honom är det viktigt att ha en ömsesidig respekt för eleverna men även vara tydlig med vad som inte är okej från första början.

– Du kan inte komma i nian och säga "nu ska vi ha arbetsro". Om inte det är inprogrammerat hur det ska vara från första dagen så kommer det inte funka, säger han.

Han betonar vikten av rättvisa i klassrummet. Att sitta lite extra med alla, oavsett om de presterar bra eller mindre bra. Han menar också att det är viktigt att se varje lektion som en ny start.

– Man kan säga till, men nästa lektion börjar man om på ny kula. Det finns ingen långsinthet. Att visa "det är ditt beteende jag kan ha ett problem med, inte dig".

Hans lektioner består av en tydlig struktur och flera olika sorters läromedel, där bland annat presentationer, film och digitala kryssfrågor ingår. Han skriver även upp tider på tavlan för varje aktivitet. Syftet är att göra lektionerna roligare och att spela till allas styrkor.

– Om man varje lektion får åtminstone en eller två punkter som man vet att man gillar att göra, då blir inte lektionen så tråkig.

Fredrik Johanssons sätt att undervisa uppskattas av eleverna.

– Beroende på hur man lär sig så har han olika metoder, jag lär mig bäst genom powerpoint-presentationer till exempel, säger Nora Holmström.

– Han har tydligt upplägg, det är aldrig att man inte vet vad man ska göra, säger Kerstin Nilsson.

Vad gör det för skillnad att ha en bra lärare?

– Man lär sig bättre och skolan blir roligare, säger eleverna.

Kerstin Nilsson berättar att hon fått ett intresse för ämnet som hon inte hade förut.

– Nu är SO mitt favoritämne, på grund av Fredrik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!