Kerry förverkligade sin dröm

Hon tröttnade på livet som springvikarie. I stället förverkligade Kerry Thorell drömmen om en egen restaurang. Där serverar hon svensk husmanskost och husmanskost från sitt hemland Peru.

MYCKET ATT GÖRA. Kerry Thorell har fullt upp i köket. Hon sköter hela restaurangen helt själv och det gäller att allt är klart då de första lunchgästerna kommer.

MYCKET ATT GÖRA. Kerry Thorell har fullt upp i köket. Hon sköter hela restaurangen helt själv och det gäller att allt är klart då de första lunchgästerna kommer.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-02-08 06:00
Kerry Thorell är född och uppvuxen i Perus huvudstad Lima. Då hon var 20 år, 1993, flyttade hon till Sverige och Norrköping. - Jag hade en moster i Norrköping och hon tyckte att jag skulle flytta dit. Jag såg det som mitt livs chans och det var inget svårt beslut att flytta från Peru, säger hon. I Lima hade hon studerat till undersköterska och även jobbat i ett gatukök. Då hon kom till Sverige fick hon börja med att sätta sig på skolbänken och lära sig svenska. Sedan utbildade hon sig till undersköterska även i Sverige och senare till kokerska. I fem år stannade hon i Norrköping. Kärleken, i form av Jonas Thorell, förde henne sedan till Luleå. I dag har de tre söner - Sebastian, Christoffer och Daniel. - Jag trivs jättebra i Luleå. Luleå är hemma för mig. Är jag i Peru på besök så säger jag att jag längtar hem, säger hon och skrattar. Svårt få fast jobb
Att få ett fast jobb har dock inte varit det lättaste. Under många år har hon vikarierat inom äldreomsorgen och haft olika springvikariat som kokerska på olika förskolor runt om i Luleå. Till slut tröttnade hon på otryggheten, som det innebär att vara springvikarie. - I september i fjol blev min dröm om en egen restaurang verklighet. Då tog jag över Piri-Piri här på Bergnäsets industriområde, säger hon samtidigt som hon är i full färd med att förbereda dagens luncher. Saknar sitt språk
I köket står en bärbar dator och hon lyssnar på en peruansk radiostation samtidigt som hon jobbar. Det är musik på spanska som spelas. - Man kan sakna sitt språk och då är det bra att lyssna på musik. Sedan har jag också många spansktalande vänner i Luleå som jag kan surra med. Då låter vi som papegojor då vi kommer igång, säger hon. Hon trivs med friheten att vara egen företagare, även om det inte är någon dans på rosor. Några anställda har hon inte, utan hon sköter hela restaurangen helt ensam. Allt från att laga maten, göra inköpen, ta betalat, diska och städa. - Jag är min egen chef. Jag kan själv bestämma vilka maträtter jag ska laga och ha på menyn under veckan, påpekar hon. Palt och surströmming
Även om hon lärt sig älska svensk husmanskost som Janssons frestelse, palt, sill och potatis och även surströmming, så klappar hennes mathjärta extra mycket för den peruanska husmanskosten. - Minst två dagar varje vecka brukar jag ha någon peruansk maträtt på lunchmenyn. Då handlar det ofta om rätter med fisk eller kyckling. Nötkött använder man inte så mycket i Peru eftersom det är så dyrt, berättar Kerry Thorell och påpekar att den största skillnaden mellan peruansk och svensk matlagning är att vi i Sverige använder sås till nästan allting. 400 potatissorter
Potatisen kommer ursprungligen från Peru och är givetvis ett stående inslag till de allra flesta maträtterna. I Peru finns det över 400 olika potatissorter. Även chili i olika former är typiskt för det peruanska köket. Och hon ser till att det alltid finns chili på borden för den som vill ha. - I Peru blandar vi ofta ris och potatis. Då man ställer fram både ris och potatis till en gryta blir ofta gästerna förvirrade och vet inte vad de ska ta. Jag brukar säga åt dem att ta av båda, säger hon. En av hennes favoriträtter är ceviche, som är något av en nationalrätt i Peru. Man använder vit fisk av något slag och låter den marineras i bland annat lime, koriander och chili. Rätten serveras sedan kall och kan väl liknas vid någon form av inlagd sill. - Ceviche sägs vara uppiggande både för män och kvinnor, säger hon och skrattar glatt. Inga marsvin
En rätt som hon däremot inte serverar är stekt marsvin, som också är en populär maträtt i Peru. Själv har hon aldrig tillagat marsvin, men däremot ätit det. - Det är gott. Min man smakade det och tyckte att det smakade som kyckling. Däremot tror jag nog att många, inte minst alla barn, skulle bli jättearga på mig om jag började servera marsvin, påpekar hon. Det har varit tuffare än hon trodde och än har hon bara blivit rik på erfarenhet. Hon ångrar dock inte att hon lämnade livet som springvikarie. Saknar barnen
- Men ibland kan jag sakna jobbet som kokerska på en förskola. Barnen är så ärliga och säger glatt om de tyckte om maten och är lika ärliga om de inte tyckte det var gott, säger hon. Då det gäller framtiden hoppas hon att ännu fler gäster ska hitta ut till hennes restaurang, även om hon redan har många stamgäster. - Drömmen vore att kunna öppna en restaurang inne stan, men hyrorna är lite för höga, säger Kerry Thorell och fortsätter att förbereda en av dagens två lunchrätter, klassikern flygande Jakob.

Ceviche

(4 portioner)

500 gram vit fisk, exempelvis pangasiusfile 8 lime 2 vitlöksklyftor 1 chilipeppar 1 rödlök persilja koriander ingefära Salt och peppar Skär fisken i små kuber. Salta fisken och låt den dra minst en halvtimme. Pressa lime, pressa vitlöken, riv ingefäran, salt och peppar. Lägg det på fisken och låt dra ytterligare minst en halvtimme. Lägg sedan på finhackad chilipeppar, hackad rödlök och persilja. Servera sedan kallt med kokt potatis och majskolvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!