KD:s löfte: Dubbel lön för sjuksköterskor

Den inhyrda personalen kostade landstingen 5,2 miljarder förra året. Nu vill Kristdemokraterna sätta stopp för det – genom att driva upp den egna personalens löner.

Acko Ankarberg (KD) vill satsa på högre löner i vården och återinföra kömiljarden som skrotats av den rödgröna regeringen.

Acko Ankarberg (KD) vill satsa på högre löner i vården och återinföra kömiljarden som skrotats av den rödgröna regeringen.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-09-04 07:55

Beskedet levererades av partisekreteraren och sjukvårdspolitiska talespersonen Acko Ankarberg som besökte Sunderby sjukhus under måndagen. KD satsar 800 miljoner kronor, som ska kunna sökas av landstingen för att fördubbla löner för läkare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i glesbygd.

– Vi behöver mer fast anställd personal, framför allt i de delar av Sverige där det är svårt att rekrytera i dag. Det är framför allt i norra Sverige, på landsbygd och i glesbygd, säger Acko Ankarberg.

Några färdiga kriterier för exakt vilka orter som kan vara behöriga finns inte. Primärvården ska vara prioriterad, men pengarna ska även kunna användas för att rekrytera vissa specialister till slutenvården.

De 800 miljonerna skulle enligt KD:s egna beräkningar räcka till att anställa 350 specialistläkare och 700 specialistsjuksköterskor. Partiets mål med satsningen är att landstingen ska följa efter med egna lönesatsningar för att minska beroendet av hyrpersonal.

– Vi tror att staten behöver ta fler sådana här initiativ och styra, påverka och leda sjukvården mer, för landstingen själva har inte klarat av det.

Det här låter i allra högsta grad som ett lönedrivande förslag. Har landstingen råd med det?

– Använder man 5,2 miljarder till hyrpersonal i dag så har man råd med det.

På sikt vill KD avveckla landstingen och förstatliga sjukvården.

– Det här är ett exempel där vi redan nu vill komma med åtgärder som skulle leda till en bättre kompetensförsörjning.

KD vill också, liksom övriga Alliansen, återinföra och fördubbla den kömiljard som slopades efter maktskiftet 2014. Kömiljarden är ett stimulansmedel där de landsting som lyckas bäst med att kapa sina vårdköer får större del av den årliga utbetalningen från staten.

Modellen har kritiserats för att ha uppmuntrat landstingen att göra felaktiga prioriteringar. Till exempel premierades nya patienter före återbesök.

– Kömiljarden ledda faktiskt till att vi halverade köerna. Däremot insåg både de och vi att efter ett tag anpassar sig systemet efter hur man får pengar. Men fortfarande var det färre patienter som stod i kö och jag är lite förvånad över att det finns de som tycker att det är en liten sak, för det är det inte. Men man behöver alltid ratta i systemet, säger Acko Ankarberg och påminner om att vårdköerna i stort sett fördubblats under den nuvarande regeringen.

Men ni ser också bristerna med kömiljarden?

– Ja, och det är därför vi säger att även återbesök och många fler delar som labb och röntgen ska in i detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om