Katten Pelle tvingas att flytta efter 15 år

I femton års tid har katten Pelle, eller Sir Per Ingridsson, varit ett uppskattat inslag i vardagen för många av de boende och deras besökare på ett äldreboende i Gammelstad. Nu tvingas han att dock att flytta.

Pelle, eller Sir Per Ingridsson, som är hans fullständiga namn räddades från avlivning bara dagar före bokad tid.

Pelle, eller Sir Per Ingridsson, som är hans fullständiga namn räddades från avlivning bara dagar före bokad tid.

Foto: Föreningen Kattakuten i Norrbotten

Luleå2018-06-28 19:00

Pelle har under sin tid på äldreboendet varit med om det mesta och hans närvaro har uppskattats både i stunder av sorg och i stunder av glädje. Hans nuvarande situation fångade mångas uppmärksamhet på sociala medier där föreningen Kattakuten i Norrbotten tagit på sig ansvaret att leta efter ett nytt hem åt honom.

Det väckte många starka reaktioner när Pelle blev tvungen att flytta och i kommentarsfälten inleddes en jakt på vem som låg bakom hans påtvingade flytt och varför han inte kan få stanna. Ann-Christin Lahti, områdeschef på Socialförvaltningen, har svaren.

– Pelle flyttade in på boendet för 15 år sedan ungefär och han bara kom helt plötsligt en dag. Han flyttade in utan biståndsbeslut kan man säga. Han har varit jätteomtyckt och till mycket glädje för både de som bor på boendet och för personalen, säger Ann-Christin Lahti.

Anledningen bakom Socialförvaltningens beslut om att flytta på Pelle grundar sig i en säkerhetsfråga och på grund av Pelles höga ålder diskuterades det även om en eventuell avlivning.

– Pelle har hamnat i slagsmål med en hund som har gått förbi utanför boendet. Så han flyttades på grund av det, för vi kan inte riskera att någon gör illa sig. Det här är ett jättesvårt ställningstagande, säger Ann-Christin Lahti.

Men situationen hade kunnat vara värre än vad den är för Pelle, som förhoppningsvis hittar ett nytt hem med hjälp av föreningen Kattakuten.

– Pelle är 15 år, visserligen ser han ut att vara en välmående katt med jättefin päls, men vi diskuterade en avlivning. Kattakuten ville testa och se om man kan hitta en omplacering och det är kanske bra om Pelle kan få bo på landet någonstans hos någon som inte har andra djur. Det vore den bästa lösningen, säger Ann-Christin Lahti.

Även Camilla Zerpe Karlsson, från Kattakuten hoppas på att Pelle ska få flytta till en närvaro med guldkant.

– Han är verkligen en fantastisk kisse och han berör alla som träffar honom på något sätt. Just nu inriktar vi oss på att hitta den där tillvaron med guldkant, det är våran uppgift nu. Nu får vi släppa allt det andra för vi ska hitta det bästa hemmet till Pelle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om