Katten Pelle räddades från avlivning

Efter att det blev allmänt känt att katten Pelle tvingades lämna sitt hem på ett äldreboende i Gammelstad rasade människor på Facebook mot beslutet.

Pelle, eller Sir Per Ingridsson, som är hans fullständiga namn räddades från avlivning bara dagar före bokad tid.

Pelle, eller Sir Per Ingridsson, som är hans fullständiga namn räddades från avlivning bara dagar före bokad tid.

Foto: Föreningen Kattakuten i Norrbotten

Luleå2018-06-29 19:12

Pelle har under sin tid på äldreboendet i Gammelstad varit med om det mesta och hans närvaro har uppskattats både i stunder av sorg och i stunder av glädje. Därför kom beskedet som en chock för många av de boende och deras anhöriga när de fick höra att Pelle efter 15 års tid på hemmet inte längre fick vara kvar. Anledningen till beslutet uppges av Ann-Christin Lahti, områdeschef på socialförvaltningen, bero på ett slagsmål mellan Pelle och en förbipasserande hund.

– Pelle har hamnat i slagsmål med en hund som har gått förbi utanför boendet. Så han flyttades på grund av det, för vi kan inte riskera att någon gör illa sig. Det här är ett jättesvårt ställningstagande, säger Ann-Christin Lahti.

Men beslutet om att söka ett nytt hem åt Pelle visar sig inte ha varit det första beslutet som fattades, utan blev resultatet efter ingripandet av de som får ses som Pelles egna skyddsänglar. Pelle var nämligen tänkt att avlivas på tisdagen den 26:e juni och hade det inte varit för Ann Thunmans och föreningen Kattakuten i Norrbottens agerande så hade situationen kunnat vara betydligt mindre lyckosam för Pelle.

– Jag fick höra historien på telefon under midsommaraftonsmorgonen om hur Pelle skulle avlivas. Det var tid bokad på tisdag den 26:e juni och det här var en klassisk problemställning, där man vid problem med en katt väljer att lösa det på det lättaste och billigaste sättet för att bara få det ur världen, säger en upprörd Ann Thunman.

Ann Thunman är en före detta bodensare men har sedan länge flyttat från länet och är nu bosatt utanför Båstad. Nästan 150 mil från det äldreboende där Pelle fram tills nyligen huserade. Ändå var det hennes beslut att kontakta föreningen Kattakuten som kom att rädda Pelles liv. Ylva Rehnström på Kattakuten fick samtalet från Ann Thunman under midsommaraftonsdagen och hade på grund av helgen alltså nästan bara en dag på sig för att stoppa Pelle från att avlivas.

– Jag hade måndagen på mig för att få tillståndet att hämta Pelle och att plocka upp honom. Jag har träffat Pelle tidigare och han är väldigt speciell. Han har ägnat så mycket tid åt de som bor på boendet så det är en fruktansvärd sorg för dem att han inte får vara kvar, säger Ylva Rehnström.

Pelle söker nu ett nytt hem via föreningen Kattakuten i Norrbottens Facebook sida och hyllas stort för deras oerhört snabba insats i Pelles räddning av Ann Thunman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om