Videon är inte längre tillgänglig
Från september 2010 till samma månad i år ökade arbetslösheten i gruppen 18 till 24 år med 21 procent i Norrbotten. Och värst är läget bland invandrarkillarna. Där har under samma period arbetslösheten ökat med 28 procent, Invandrartjejerna ligger under hälften i ökning eller 12 procent.
Majvor Johansson, områdeschef för Arbetsförmedlingen inom Fyrkanten, har naturligtvis uppmärksammat trenden.
- Vi ser, trots en bättre arbetsmarknad under 2010 och 2011, att grupper som inte står närmast har kommit i kläm. Arbetsgivarna ställer höga krav. Urvalet är stort och när de väljer är det erfarenhet och kompetens som gäller. Och då får invandrarkillar och -tjejer det svårare, menar Majvor Johansson.
"Matcha fram till jobb"
- Det finns många olika orsaker till att arbetsgivare väljer som de gör. Främst tror jag att det beror på osäkerhet. Det är inte skillnad på bemötande mellan invandrare och svenskar. Det är mer rädsla. Men nu ska vi satsa ännu mera på information och marknadsföring. Vi ska lyfta fram invandrarungdomarna. Utöver vad vi gjort hittills ska vi satsa mer på praktik och utbildning. Matcha fram till jobb. Rekryteringsträffar med både arbetsgivare och utlandsfödda arbetssökande har gett många jobb och bra resultat tidigare. Och det ska vi också fortsätta med, säger Majvor Johansson.
Hur kommer det sig att det går mer än dubbelt så bra för invandrartjejerna jämför med -killarna ..?
- Tjejerna har gått ut mer i serviceyrken, som till exempel personlig assistent, restaurangjobb och andra serviceyrken som till exempel ekonomipersonal.
"Bred samverkan"
Från 2010 har Arbetsförmedlingen även fått ansvaret för nyanländas etablering under de två första åren. Etableringsuppdraget syftar till att förkorta etableringstiden in i det svenska samhället genom tidiga aktiviteter som knyter an till arbetsmarknaden.
- Inom ramen för etableringsuppdraget finns tillgång till så kallade lotsar. Ett komplement till vår egen personal. Deras uppgift är att hjälpa och stödja den nyanlände i kontakter med olika samhällsinstanser, bland annat hjälpa till med anskaffning av praktikplaster. Det viktigaste för att etableringstiden ska bli så kort som möjligt är att det sker genom en bred samverkan och i samarbete mellan olika aktörer där bland annat kommunerna har en mycket viktig roll. Bland andra partners kan nämnas landstinget, Svenska kyrkan, Försäkringskassan, länsstyrelsen och Migrationsverket.
- Lotsarna får hjälpa till med en rad olika aktiviteter. Och jag tycker lotsverksamheten hittills fungerat bra inom Fyrkanten. I vårt jobb att underlätta för de nytillkomna krävs en bred samverkan. Våra främsta partners där är kommunerna, landstinget, Svenska kyrkan, Försäkringskassan, länsstyrelsen, Migrationsverket med flera, säger Majvor Johansson.