Kärt återseende i Stadsparken

Så länge det här klotet snurrar på så ändrar sig saker ständigt. Men sedan 12 år tillbaka och förhoppningsvis många år framåt kan vi i alla fall lita på att det blir adventskalender i parken igen. En kär attraktion för både läns- och landsbor och en och annan turist. I år handlar julspelet om Lill-Nisse, en ungdom på 203 år som nog borde ta sig ur hängmattan tycker Tomtemor.

LULEÅ2006-11-28 06:00
Alltid så här dags på året, när november närmar sig december så stiger det en viss förväntan i både liten som stor. Andra må påstå att tomten bor i finska Rovaniemi. Men då har de nog inte traskat genom Luleås stadspark i julemånaden! För där hittar du ju tomtefar och hans familj, ja i vart fall delar av den.
Kuriren slank i måndags in på repetitionerna där regissören, skådespelerskan Sara Arnia, som vanligt håller ordning på spelandet. I år har hon en ny adept som är lite i trotsåldern så välvuxen han är. Lill-Nisse, 203 år ung är i fokus i årets adventskalender. Att det är dags att skaffa sig en fästmö är makarna tomte ense om.
- Ja det börjar bli dags, säger Tomtemor Helena Anderholm och visar på hängmattan där sonen nog ligger lite för ofta och för länge. Det ska det bli ordning på är det tänkt och i tomtefamiljens egen"julsåpa" finns den ryska tomten Sergejs vackra dotter Olga, ja och så en hemlig person i märkliga kläder som... vadå? vad säger du tomtemor? får vi inte skriva det i tidningen? Nähä, lite hemligt? Ja, okej då skriver vi inte det i artikeln! Det får bli en överraskning för alla er barn och andra intresserade.

Uppskattat
Vad vi däremot får skriva är att ensemblen som gör julspelet, Helena Anderholm, Sara Pietikäinen, Kjell Eriksson och Harry Nyman, tycker det är roligt att få bjuda på det mycket uppskattade inslaget i julmånaden. En produktion som har en budget på modiga 250.000 kronor och är ett samarbete mellan Stassteatern, Kulturskolan och Luleå kommun parkavdelning med flera
- Julen är väl kanske den enda högtid som vi riktigt firar nu för tiden, säger Harry Nyman eftertänksamt och drar paralleller med julhandeln som nu återigen sägs ska slå nya shoppingrekord. Något som i varje fall inte imponerar på tomtefar som värderar andra, mera jordnära ting.

Utan ekonomisk oro
Nej här handlar det nog mera om att tomtemor och tomtebarnen ska ha det bra och stortallen också förstås. Och kanske en insikt hos de som sitter på de riktigt stora" julklappsäckarna"i Luleå och länet att se till att säkra produktionen av kalendern så att den kan skapas utan oro för det ekonomiska.
- Man tar väl oss lite för givet, funderar Helena Anderholm.
Tomtar tycker nog också om att få julklappar, hör bara vad Tomtefar önskar sig!
- Snö!! De sista åren nu har det inte varit så. Vi blev ju glada när snön här sist kom men nu är den borta, säger han. Fast än är det ju några dagar kvar innan kalendern drar igång. På fredag är det dags!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om