Kårordförande är orolig för avhopp

Ungefär 160 nya studenter vid LTU saknar fortfarande en permanent bostad. Den bedömningen gör teknologkårens ordförande Nils Viklund.

NYBLIVNA GRANNAR. Matilda Svensson, 20, Åmål och Elin Wicander, 20, Stockholm blir grannar på Porsön när de börjar studera på LTU. Matilda ska läsa brandingenjör och Elin civilingenjörsutbildningen Arena jordens resurser.
Foto: HÅKAN GIDLÖW

NYBLIVNA GRANNAR. Matilda Svensson, 20, Åmål och Elin Wicander, 20, Stockholm blir grannar på Porsön när de börjar studera på LTU. Matilda ska läsa brandingenjör och Elin civilingenjörsutbildningen Arena jordens resurser. Foto: HÅKAN GIDLÖW

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2010-08-19 06:00
Han är orolig över att de nya studenter som fortfarande saknar en permanent bostad kan komma att hoppa av utbildningarna, om det inte löser sig med bostäder för dem. Studenter som tvingats ta in på vandrarhem får sina boendekostnader delvis subventionerade av universitetet. Det innebär att studenterna betalar 100 kronor per natt. - Det kan vara kul från början att bo tillsammans med andra, men när väl skolan börjar så kan det bli slitsamt att bo fyra-sex personer i samma rum, säger Nils Viklund, ordförande för teknologkåren.Han hoppas att Lindbäcks bygg snarast kan komma igång med att bygga nya studentbostäder vid Klintbacken. - Det är lättare att bo trångt om man kan se en ljusning, säger han. Återkommande problem
Nils Viklund påpekar att den nu rådande bostadsbristen vid höstterminens början riskerar att återkomma även kommande år, om inget görs. Det beror på att årskullarna som kommer att gå ut gymnasiet är större än de årskullar som lämnar universitet och högskolor efter avklarade studier. Det är en bidragade orsak till att bostadsbristen i år är så besvärande.Studentkårerna planerar att tillsammans med universitetsledningen ha ett möte med Luleå kommun och länsstyrelsen för att diskutera mer långsiktiga åtgärder för att lösa bostadsbristen för studenterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!