Luleåpiloten Karl Sunder, divisionschef för andra stridsflygsdivisionen Urban blå, har flugit JAS i drygt 20 år och är även rutinerad när det kommer till julgransflygningar.
– Ja, det har väl blivit 3-5 stycken genom åren, säger han.
I dag är det planerat att nio Jas Gripen ska lämna Kallax för att flyga i formation över halva Sverige. Han tycker att det är en trevlig tradition.
– Det är det. Det är inget som vi gör till vardags att flyga sådana här stora formationer så det är ett unikt övningstillfälle.
För piloterna blir det några krävande timmar i luften. Det finns inga system som förhindrar att planen kommer för nära varandra och de ligger nära. Det är ungefär motsvarande en LLT-buss (10-20 meter) mellan flygplanskropparna, så det gäller att hålla fokus.
– Det är mycket för piloten att korrigera och anpassa sig i formeringen. Det är inga höga g-krafter (de krafter som kroppen utsätts för när flygplanet accelererar eller svänger) men hög koncentration.
Att flyga i formation var vanligt förr i tiden. Främst för att hålla ihop gruppen då dagens radarteknik inte fanns.
– Vi använder det fortfarande vid transportsträckor och framför allt när vi flyger i moln och av taktiska skäl vid radiotystnad och när vi flyger utan radar. Så det är högst aktuellt även i dag, säger Karl Sunder.
Under själva flygningen är det inte så mycket kommunikation utan piloterna fokuserar på att hålla sin position.
– Den mesta kommunikationen sker före flygningen. Det största jobbet har vi gjort förra veckan.
Det finns en ledare som ser till att gruppen är på rätt plats vid rätt tid och som tänker framåt.
– De övriga ser främst till att anpassa sig efter ledaren och att hålla bra avstånd till de andra flygplanen, säger Karl Sunder.
Gruppen är ett sammansvetsat gäng och det gäller att veta var man har varandra och att man kan lita på varandra.
– Det är en grundförutsättning, säger Karl Sunder.
Finns det tid att njuta av utsikten där uppe?
– Man är fokuserad men det är en del av njutningen. Det finns inte så många störningsmoment. Sedan kan man titta ut ibland och få fina vyer framför sig.
Blir man någonsin mätt på vyerna?
– Mätt blir man inte. Det är nya förhållanden varje dag. Man får nypa sig i armen ibland.
Ett orosmoment vid varje julgransflygning är att vädret ska ställa till det men i år verkar vädergudarna ha vaknat på rätt humör.
– Det ser gynnsamt ut längs kusten och inlandet. Nere i Uppsala är det lite lägre moln men vi hoppas kunna genomföra flygningen som det är planerat.
Uppvisningen har en stor publik men "artisterna" får aldrig möta publikens jubel.
– Men via sociala medier får vi mycket feedback. Det är jätteroliga dagar att få göra dessa flygningar, säger Karl Sunder.
– Vi är ju på plats varje dag på året och varje minut på dygnet men det märker inte allmänheten av men vid sådana här tillfällen får vi chans att visa upp oss och få lite feedback.
Det finns kritiska röster som menar att det är slöseri med pengar och er tid, vad säger du om det?
– Vi får en jättebra träning. Det är ett unikt tillfälle att få öva med stora formationer. Sedan finns det väldigt många som uppskattar det.
– Hade vi inte flugit julgransformation i dag så hade de varit ordinarie flygningar. Det blir inget extra utan det är inom ramen för den befintliga verksamheten, säger Jesper Sundström, kommunikationschef, F 21.
Och redan på onsdag är det dags igen.
Men först ska Karl Sunder och de övriga piloterna ner till Uppsala och vända för att bjuda Luleåborna på en julhälsning klockan 13.23 – om planeringen håller.