– Onsdagen går till historieböckerna som en av de mest händelserika dagarna i svensk politisk historia på senare tid. Det var verkligen en dag som präglades av väldigt stor glädje men också stor tumult. Inför onsdagen tänkte jag på att inte ta något för givet, för allt kan hända. Och det gjorde det.
Ida Karkiainen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Haparanda, säger att hon inte är förvånad över Miljöpartiets besked om att lämna regeringen, som kom efter att högeroppositionens budget vann.
– Nedskärningarna inom miljö- och klimatområdet är frågor som MP inte kan stå för och jag förstår att det gick en gräns där.
Tycker du MP borde kommunicerat sin avsikt bättre innan omröstningen?
– Det är alltid lätt att vara efterklok om hur tydlig man varit i sin kommunikation och vad som har gällt. Jag tror inte heller att det stod särskilt klart för riksdagsförvaltningen och talmannen kring det här med att om regeringens sammansättning blir förändrad när man röstat fram en statsminister att man då måste göra om det valet.
Talmannen Andreas Norlén har meddelat att han återigen ger Magdalena Andersson ett nytt försök att bli statsminister och statsministeromröstningen sker på måndag.
– Det verkar som att alla partier i regeringsunderlaget fortfarande står bakom Magdalena och då kommer hon klara omröstningen. Men det blir nog en tajt omröstning så man ska nog inte ropa hej förrän man är över någon bäck, säger Karkiainen.
Socialdemokraterna har 28 procent av rösterna och kommer då regera i en minoritetsregering.
– Jag tror inte nödvändigtvis det behöver vara dåligt. Det är alltid bättre att ha fler mandat än färre, men vi kan förhandla i ett bredare underlag. Att samarbeta är bra men tar mycket resurser, det här blir i så fall ett mer effektivt regeringsarbete.
Om Magdalena Anderssons enpartiregering blir ett faktum kommer fem statsråd från Miljöpartiet att ersättas, och möjligheten finns att ett eller flera kommer från Norrbotten.
Vad svarar du om du blir tillfrågad?
– Alla som engagerar sig politiskt gör det för att man vill göra samhället bättre och åstadkomma en samhällsförändring till det bättre. Vad jag ska ha för post får partiet bestämma. Jag kan sitta i riksdagen eller koka kaffe i medlemslokalen, det spelar ingen roll.
Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och distriktsordförande i Norrbotten, säger att det är en fråga som i så fall diskuteras mellan honom och den blivande statsministern:
– Det är bara den blivande statsministern som vet vem som får frågan. Oavsett om det är jag eller någon annan så kommer det vara en diskussion med henne och inget man kan eller får diskutera i media.
– Jag är jättenöjd med de uppdrag jag har och fortsätter gärna med det. Samtidigt är jag en lagspelare och vill min partiledare att jag tar det uppdraget så gör jag det, säger han.
Han säger att det är fantastiskt att få vara med om att landets första kvinnliga statsminister väljs:
– Magdalena Andersson är en partiledare med enormt mycket energi. Hon har en vinnarskalle som få. Landet behöver ett regeringsskifte och en regering som kan leverera fullt ut.
– Det har varit en del farthinder på vägen men vi är uppe på banan igen. Att regera i minoritet kommer kräva mer samarbete mellan andra partier men kan bli lättare för man kan vara tydligare med vad man tycker.