Det har gått tio år sedan simhallen på Hertsön tvingades stänga för gott. Nu står det nya badhuset redo inför invigningen i stadsdelens centrum.
Officiellt är badhuset inte öppet än för allmänheten. Invigningen sker först lördagen 1 mars, men på måndagen genomfördes en smygpremiär där två av Luleås vattenklubbar bjöds in till en fullskalig test av bassänger, omklädningsrum och andra faciliteter.
Det var full fart i simbanorna. 11-åriga Alma Engström forsade fram vända efter vända i 25-metersbassängen.
– Det är värdefullt att vi får en möjlighet att testa utrustningen och rutinerna innan allmänheten släpps in. Vi har en del småfix kvar att göra innan invigningen, förklarade Veronica Bergsten, som är Luleå kommuns badhuschef.
Det nya badhuset har utrustats med tre bassänger. Förutom en 25-metersbassäng, som rymmer sex banor, finns här också en multibassäng med höj- och sänkbar botten avsedd för simskolor och vattengymnastik samt en "plaskbassäng" för de allra minsta barnen. Just den här kvällen fick den lilla rutchkanan stå outnyttjad.
Wilmer Heikkilä och Felicia Mäki testade på tisdagskvällen Hertsöns nya badhus. "Det är fint här. Det gör det roligare att träna", var Felicias omdöme efter träningen.
Foto: Petra Älvstrand
Stina Boqvist var märkbart nöjd efter att ha testat den 25 meter långa simbassängen. Hon har tränat simning i tre år.
Foto: Petra Älvstrand
"Jag siktar på att nå landslaget i kanotpolo. Jag tränar varje dag", berättar Felicia Mäki från Luleå kanotpoloklubb Isbrytarna.
Foto: Petra Älvstrand
Den första budgeten uppgick till 140 miljoner kronor. Nu står det klart att prislappen för Hertsö badhus ser ut att stanna vid 220 miljoner kronor.
Foto: Petra Älvstrand
På tisdagen genomförde Luleå kommun en smygpremiär på Hertsön. "Det här är ett test för att försäkra oss om allt fungerar i nya badhuset. Jag har varit med hela vägen från från första ritningen till att vara med att bestämma färgsättningen", berättar badhuschef Veronica Bergsten.
Foto: Petra Älvstrand
Bastun på dam- och herravdelningen är noggrannt uppmätta och påstås vara exakt lika stora. Däremot uppges det att på damavdelningen finnas två duschar fler än för herrarna. Upplagt för en ny insändarstorm?
Foto: Petra Älvstrand
Här är Hertsöns nya badhus. Det finns plats för sex banor i 25-metersbassängen. Längst bak till vänster syns plaskbassängen för de allra minsta barnen.
Foto: Petra Älvstrand
"Jag siktar på att nå landslaget i kanotpolo. Jag tränar varje dag", berättar Felicia Mäki från Luleå kanotpoloklubb Isbrytarna.
Foto: Petra Älvstrand
Alma Enström, 11 år, var nöjd efter träningen i den nya simhallen på Hertsön.
Foto: Petra Älvstrand
Badhuset har en 11x5,5 meters multibassäng med höj- och sänkbar botten, som är särskilt lämpad för simskola och vattengymnastik.
Foto: Petra Älvstrand
Wilmer Heikkilä och Felicia Mäki passade på att testa multibassängen innan träningen kom igång i den stora bassängen.
Foto: Petra Älvstrand
Badhuset är utrustat med en kafédel, där föräldrar kunde vänta under simträningen.
Foto: Petra Älvstrand
En trio från Luleå kanotpoloföreningen Isbrytarna kommer finnas med i helgens läger för U21-landslaget. Förutom Wilmer Heikkilä är också Melwin Molander och Teo Lindmark uttagna.
Foto: Petra Älvstrand
11-åriga Stina Boqvist har tränat simning i tre år och såg ut att trivas i Luleås nya simhall.
Foto: Petra Älvstrand
Omklädningsrummet är utrustade med gröna låsbara skåp.
Foto: Petra Älvstrand
Bastun på dam- och herravdelningen är noggrannt uppmätta och påstås vara exakt lika stora. Däremot uppges det på damavdelningen finnas två duschar fler än för herrarna. Upplagt för en ny insändarstorm?
Foto: Petra Älvstrand
Den större bassängen kommer framåt hösten att bli uppskattat tillhåll för Luleå kanotpoloklubb Isbrytarna. Föreningen består i dag av 54 medlemmar i åldrarna 2-62 år.
Flera av medlemmarna är elitsatsande ungdomar. 19-åriga Wilmer Heikkilä, mest känd från Sveriges största musiktävling Idol, misstänker att han kan ha hittat ett andra hem. Han tillhör U21-landslaget i kanotpolo och tränar i princip varje dag. Under sommartid kan träningen ske utomhus, annars är det simhall som gäller i Luleå.
– I dag tränar vi i badhuset på Gammelstad. Det är väl en hyfsad bassäng, men problemet är att där finns en rutschkana som sticker ut i bassängen som man fastnar i ett par gånger under varje träning. Det här blir mycket bättre, betygsatte Wilmer Heikkilä.
Badhuschef Veronica Bergsten är också nöjd med Luleå kommuns investering som beräknas kosta cirka 220 miljoner kronor. Hon är lyrisk över den nya simhallen som även rymmer fräscha omklädningsrum med exakt lika stor bastu på herr- och damavdelningen samt ett litet kafé.
– Vi har länge haft brist på bassängtider i Luleå. Egentligen ända sedan vi var tvungen att stänga det gamla badhuset på Hertsön. Det här kommer att innebära en stor skillnad för våra idrottare, men också öka tillgänglighet för skolelever och allmänheten, anser Veronica Bergsten.