Kanonkillarna ska fixa snön
Nä! Hä? är int? bar? och åk! Den vita varan från ovan fattas oss ännu. Fast på skidanläggningen i Måttsund jobbar ett gäng kanonkillar skift för att skapa möjligheten till ett kanonåk i nästa vecka.
I tre år har brödratrion Jan-Olof,Per-Erik och Bosse med familjer hållit i Måttsundsanläggningen, men så här extremt snöfattigt och gloppigt i väderväg har det aldrig varit.
- Nä, det är extremt. I fjol öppnade vi backen den 20 december, berättar Bosse Lundqvist.
Ny snökanon
Då storsnöovädret levererade 50 centimeter nysnö här tidigare i vintras så trodde man att man hade fått en guldstart, men... ja ni vet ju alla hur det gick!
När Kuriren besöker anläggningen står en nyinköpt snökanon för 200.000 kronor och sprutar ut det som egentligen borde vara serverat från himmelen. Uppe i backen står ytterligare två figurer, men det är inga åkare utan två snökanoner till.
- Det är snökanoner som gäller, säger Bosses son Magnus krasst. Han berättar att andra anläggningar resonerar så också, att har man ett rejält gäng sådana som kan rädda underlaget i backen så kan man hålla igång skidsäsongen oavsett om det riktiga vintervädret sviker. Att komma igång tidigt på säsongen är livsviktigt.
- Ja, det är ju då vi har våra kunder, framemot påsk är det kört, då sticker folk till fjälls, säger grabbarna.
I Måttsund är en av tre nedfarter preparerade för åkning. De andra nedfarterna kommer inte igång förrän den riktiga vintern bjuder på underlaget som behövs. Och det är ett strängt arbete med att hålla den konstsnöpreparerade pisten i gott skick.
- Ja, vi är här dag som natt. Man måste ju vara två om något skulle hända säger Bosse. Han berättar att det är så mycket med allt nu att han drömmer om backen på nätterna.
- Jo, jag har drömt att snökanonen var trasig säger han och skrattar gott.
Men gänget är optimistiska trots väderoddsen.
-Jo nog ska det här ordna sig! säger dom och nämner något om att jobba över på Nyårsafton!
Mycket drabbas
Det är inte bara skidanläggningarna som drabbas av den märkliga milda väderleken. Även fågellivet blir konfunderat. Arter stannar kvar som normalt ska flytta söderut. I Persöfjärden samt i Hertsöfjärden med flera ställen har exempelvis svanar dröjt sig kvar. I Persöfjärden två sångsvanar som i vart fall låg kvar på juldagen! Och i Hertsöfjärden en knölsvan!
Många som har trädgård spejar också dystert ned i isiga perennarabatter och räknar förlusterna. Kallt och varmt, regn, is och frånvaro av ett skyddande snötäcke - nej, det kan bara bli ett resultat - det mesta kommer att stå lika visset i maj som i december-tyvärr. Här gäller att anta nya odlingsstrategier för att möta klimatförändringen. Kanske dags att införliva en liten snökanon i trädgårdens maskinpark?Fotnot: Ska man hitta normala snöförhållanden så ska man vända sig mot fjällen. I Dundret är snödjupet 99 centimeter i backarna. Kåbdalis har 60 centimeter och Jukkasjärvi mäter 50 centimeters snödjup runt ishotellet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!