"Känns som att vi är ett ljus i mörkret"
Redan när han såg de första tv-nyheterna från Haiti kände Thomas Lahti att han ville hjälpa människorna. I sista minuten fick han chansen att åka dit.
PRIMITIVT KÖK. Thomas Lahti lagar frukost åt det svenska läkarteamet. De bor på taket till ett sjukhus som ännu inte är färdigbyggt.
Foto: Knut de Presno
Thomas Lahti beskriver en väldig förödelse i Port-au-Prince, raserade byggnader och människor som bara har sina bara händer att gräva i rasmassorna med. - Det som slår mig är att de har så lite grävmaskiner, det ligger fortfarande många döda under husmassorna. Man ser att människor gräver med händerna, de gör så gott de kan, konstaterar Thomas Lahti.Redan när han såg de första nyheterna på tv kände han att han ville åka till Haiti för att hjälpa människorna.- Jag är otroligt glad att jag får vara här, säger Thomas Lahti som blev den sjunde och siste medlemmen i teamet.Personliga tragedier
Visserligen är han van att arbeta utomlands, han har jobbat som missionär i Indien och Tadzjikistan i sex år men de personliga tragedier som han mött i Haiti går inte att jämföra med hans tidigare upplevelser.En man hade förlorat sin fru och sju barn. En annan förlorade 20 vänner vid jordbävningen.- Det är sådana siffror att det är svåra att förstå, säger Thomas Lahti, märkbart tagen.Det första läkarteamet från Livets ord arbetade i tio dagar på plats. Thomas Lahti beskriver den tacksamhet som svenskarna har mött.- Alla här är enormt imponerade av det svenska teamet. Det är fantastiskt kul att höra det.Förhållandena var inledningsvis otroligt svåra när det första läkarteamet började arbeta. Nu börjar sjukhuset fungera mer normalt, beskriver Thomas Lahti förhållandena.Många amputerade
Läkarna tvingas utföra amputationer för att rädda livet på människor, som annars kommer att dö av kallbrand. Thomas Lahti berättar skakat om en kvinna vars båda fötter har amputerats. Livet som amputerad kommer att bli mycket svårt för henne, befarar han.- Man blir förkastad av samhället om man blir amputerad, säger Thomas Lahti.Hur är det att möta allt detta lidande?- Vad ska man säga? säger Thomas Lahti och tystnar för ett ögonblick.- Det är ett fruktansvärt lidande, jag tror inte att man kan förstå det, vilken tragedi det är för dem. Men han känner ändå en glädje över att kunna bidra till att lindra deras lidande.- Det känns ändå som om vi är ett litet ljus för dem mitt i detta mörker, att de får vård. Jag är väldigt glad att få vara här, säger Thomas Lahti.Samtidigt spirar nya liv, mitt i den stora förödelsen. Under fredagen fick de svenska läkarna också förlösa nyfödda barn på sjukhuset, berättar Thomas Lahti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!