Hägnans grisar Mist och Rist har somnat in

Friluftsmuseet Hägnans två Eketorpssvin, Mist och Rist, har avlivats efter en veterinärbedömning. De två suggorna har funnits på Hägnan i elva år.

Rist, en av Hägnans två Eketorpssvin.

Rist, en av Hägnans två Eketorpssvin.

Foto: Hägnan

Luleå2023-09-07 16:49

"Mist och Rist var av rasen Eketorpssvin, framavlad på 80-och 90-talet för att likna en vikingatida gris. Projektet var ett samarbete mellan Kolmården och Riksantikvarieämbetet och det är troligt att våra grissystrar var de sista av sitt slag, skriver Hägnan på sin Facebooksida.

Hägnan låter regelbundet veterinär undersöka sina djur och vid det senaste besöket togs det smärtsamma beslutet att avliva suggorna. 

– De var väldigt gamla djur. Vi har regelbunden dialog med veterinär kring skötseln av alla våra djur, säger Hanna Ringbjer, museichef på Hägnan.

Hur känns det i dag?

– Det är jättetråkigt så klart, det tycker vi allihop. Det är många besökare som tycker det också, eftersom grisarna funnits här så lång tid, säger Hanna Ringbjer.

Mist och Rist kom till Hägnan den 3 juli 2012 som tio veckor gamla kultingar. De hade skänkts till Hägnan från Kolmårdens djurpark.

Rasen avlades fram på Kolmårdens djurpark i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Syftet var att få fram en gris som liknade en vikingatida gris, utifrån de fynd av grisben som arkeologer hade gjort när man grävt ut järnåldersborgen Eketorp på Öland. Man korsade den svenska lantrasen linderödsgris med vildsvin för att få fram Eketorpssvin.

Ska ni ersätta Mist och Rist med andra grisar?

– Just nu har vi inga sådana planer, säger Hanna Ringbjer. 

– Det är en epok som går i graven, på många sätt, säger hon avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!