Kampsportgala i Luleå

I slutet av oktober får Luleå ett mycket kontroversiellt besök. Då arrangeras nämligen en kampsportgala i kommunalt ägda Pontushallen. Enligt annonserna ska det bjudas på kampsporten K-1.– Det här handlar inte om K-1. Det är bara ett sätt för arrangören att locka mer publik, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå och ledamot av Kampsportsdelegationen.

FÅR SPÖ. Helen Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå kommun, är en av tre medlemmar i Kampsportsdelegationen. Fast hon är inte särskilt förtjust i kampsport. Hon berättar att det andra upplever som ?sportens? tjusning för henne är baksidan. ?Den matchavgörande grejen är att man spöar någon?, säger hon.

FÅR SPÖ. Helen Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå kommun, är en av tre medlemmar i Kampsportsdelegationen. Fast hon är inte särskilt förtjust i kampsport. Hon berättar att det andra upplever som ?sportens? tjusning för henne är baksidan. ?Den matchavgörande grejen är att man spöar någon?, säger hon.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-10-06 10:03

Den omskrivna men också hårt kritiserade kampsporten K-1 har kallats för för brutal och våldsam.
Enligt Wårell är K-1 en blandning av flera olika kampsporter.
– Man vill ge sken av att det handlar om rå ”streetfighting”, säger hon.
Fast i Sverige är det inte tillåtet att ordna matcher i K-1.
– Det är intressant att de skriver att det handlar om K-1 i annonserna men det är inte det de handlar om. Det finns inget som kallas K-1 som har tillstånd, säger Helén Wiklund Wårell.
Hon är en av tre ledamöter i Kampsportsdelegationen, tillståndsmyndigheten som bestämmer om en match eller gala får ordnas eller inte.
Premiärort
Nu arrangeras för första gången en gala utanför Stockholm och det är alltså Luleå som blir premiärort.
K-1-”sporten” är inte medlem i Riksidrottsförbundet (RF) och inte heller i Budo- och kampsportförbundet.
De kampsportförbund som är medlemmar i RF kan ansöka om generella tillstånd att få ordna matcher. En mängd sådana tillstånd har också utfärdats av Kampsportsdelegationen efter noggrann prövning av bland annat sporternas regler och säkerhetsföreskrifter.
– Andra som inte är medlemmar i RF kan också ansöka om tillstånd men hittills har inga generella tillstånd utfärdats, bara tillfälliga.
Pengar
När det gäller Luleågalan har Kampsportsdelegationen inte behandlat någon ansökan.
– Det har inte behövts eftersom de har sanktion via generella tillstånd som Thaiboxningsförbundet och MMA-förbundet (Mixed marshall arts) utfärdar.
Enligt Wårell är det kommersiella krafter som ligger bakom galor av den typ som kommer till Luleå.
– De drar in massor av kosing på den här typen av arrangemang.
Får spö
När Helén Wiklund Wårell utsågs till idrottens representant i Kampsportsdelegationen hördes det en hel del protester från kamsportarna. De ville ha en av sina egna i gruppen men i stället fick de en person som privat är starkt kritisk till den här formen av ”idrottsutövning”.
– Jag är inte jätteförtjust i kampsport av den här typen. Det är själva matchandet som ser ruskigt ut.
Wårell berättar att det andra upplever som ”sportens” tjusning för henne är baksidan.
– Den matchavgörande grejen är att man spöar någon.
Enligt Wårell planeras en tillsyn av galan i Luleå. En grupp som utsetts av länsstyrelsen i Örebro kommer att skärskåda evenemanget med lupp för att se att arrangören sköter sig.
– Jag tänker också gå på galan men inte för att jag är intresserad av matcherna utan för att jag vill se hur tillsynen går till, säger hon.

Fotnot: Kuriren sökte på torsdagen utan framgång de ansvariga för arrangemanget.

K-1, tävlingsform inom kampsport, där utövare av flera sporter som baseras på slag och sparkar kan deltaga. Sådana tävlingar hölls första gången i Japan 1993. K:et kommer av kickboxning och kyokushin karate, de två sporter som tävlingen vuxit fram ur. Även idrottare från till exempel thaiboxning, taekwondo och boxning finns bland deltagarna. Matcherna går oftast i tre ronder om tre minuter. De tävlande bär boxhandskar.
Källa: NATIONALENCYKLOPEDIN

Från och med den 1 september 2006 gäller en ny lag för den som ska anordna tränings-, tävlings- och uppvisningsmatcher i kampsport. Efter den 1 januari 2007 krävs ett särskilt tillstånd för att anordna sådana matcher. Tillståndet ska sökas hos länsstyrelsen i Örebro län.
En särskild kampsportsdelegation har inrättats hos länsstyrelsen. Kampsportsdelegationen består av:
En ordförande (en jurist som utsetts av regeringen).
En medicinsk sakkunnig (en läkare som utsetts av länsstyrelsen).
En sakkunnig i idrott med kunskap om kampsporters regelverk (Helén Wiklund Wårell som utsetts av länsstyrelsen).
Kampsportsdelegationen prövar ansökningar om tillstånd att anordna kampsportsmatcher samt om tillstånd ska återkallas.
Med kampsport i lagens mening menas kampsport som tillåter deltagarna att med slag, sparkar eller annat våld avsiktligt träffa motståndarens huvud.
Att anordna kampsportsmatcher utan tillstånd är straffbart och ligger i första hand under polismyndigheternas ansvarsområde. Länsstyrelsen i Örebro län är tillsynsmyndighet, vilket betyder att länsstyrelsen ska kontrollera att kampsportsmatcher anordnas i enlighet med de tillstånd och villkor som har meddelats i besluten.
Den som anordnar en kampsportmatch utan tillstånd eller lämnar oriktiga uppgifter i ett ansökningsärende, kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Källa: LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!