Det är bodensaren Pontus Johansson som står bakom den nya revolutionerande behandlingsmetoden. Han är cp-skadad och har lyckats rehabilitera sig själv genom att träna det som kallas budo, olika japanska kampsporter.
Nu ska hans behandlingsmetod utvärderas av institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitetet. En förstudie har redan inletts.
- Vi är sjukgymnaster men vi förstår inte vad det är i hans träningsmetod som fungerar så bra, det är det vi ska ta reda på, säger universitetslektor Annika Näslund som leder studien.
Hon säger att forskarna har olika teorier om varför kampsportsträning fungerar så bra som rehabiliteringsmetod för strokepatienter. I det sammanhanget talar hon om samspelet kropp och själ. Det handlar om patienter som är tilltufsade, de har dåligt självförtroende på grund av att de inte längre klarar av enkla saker.
- Kanske bygger kampsportsträningen upp självförtroendet. Dessutom stärker patienterna varandra.
Unik metod
Annika Näslund jämför sjukgymnastik med de övningar som ingår i japanska kampsporter. De har flera saker gemensamt som olika moment av repetitionsövningar. Men kampsportsövningarna innehåller ytterligare en dimension som är extra bra för dem som drabbats av stroke. Vad det är för faktor är det ingen som vet. Det är det som forskningen ska försöka svara på.
- Vad det än är så handlar det om en unik behandlingsmetod som Pontus Johansson tagit fram. Vår utvärdering kommer helt säkert att få stor betydelse och på sikt påverka rehabiliteringen av dem som drabbats av stroke.
I den förstudie som pågår just nu ingår ett halvdussin personer. De studeras av en sjukgymnast. Mätmetoden är hemlig eftersom Pontus Johansson planerar att skydda sin behandlingsmetod så att han har ensamrätt på den.
- I Japan och i flera andra länder har Pontus Johanssons behandlingsmetod väckt stor uppmärksamhet. Flera universitet har tagit kontakt med oss om samarbete.
- Det här kan bli hur stort som helst, säger Annika Näslund på Luleå tekniska universitet.