Kampen om skolmaten har börjat

Mer lokalproducerad mat på skolmatsedeln. Det vill Tryggve Bergman, ordförande i Matproducenter i norr, se.  Men kostchefen Marie-Louise Lindström tycker inte att närproducerat är något självändamål.

MILJÖN VIKTIG. Esteteleverna Amanda Lindberg, Sofia Bengtsson och Emmelie Larsson tror att många elever skulle föredra närproducerade råvaror. Foto: Josefin Wiklund

MILJÖN VIKTIG. Esteteleverna Amanda Lindberg, Sofia Bengtsson och Emmelie Larsson tror att många elever skulle föredra närproducerade råvaror. Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2009-09-15 06:00
Enligt en enkätundersökning från föreningen Skolmatens vänner saknar många av kommunernas kostchefer kunskap om skolmatens ursprung. Huvudleverantör för skolmaten i Luleå kommun är Servera i Umeå som vann upphandlingen 2007. Kommunen köper också livsmedel från bland andra Norrmejerier, BD Fisk, Wikströms potatis och Larssons frukt. Men Marie-Louise Lindström, kostchef i Luleå kommun, kan inte ange hur stor andel av elevernas mat som är närproducerad. Inte heller Lena Andersson, upphandlare med ansvar för livsmedel, har någon sådan statistik. - Jag kan inte säga att vi har enbart svenska eller lokalproducerade råvaror. Vårt uppdrag är att följa de avtal som Luleå kommun träffar, säger Marie-Louise Lindström. Stora volymer
Hon menar att det kan vara svårt för mindre företag att klara stora volymer, och att transporter av livsmedel är nödvändiga. - Den offentliga sektorn omsätter så mycket att vi är beroende av import för att klara försörjningen. En vanlig missuppfattning vi möts av är att vi skulle kunna springa i butikerna och handla. Men där finns inte kapacitet för de volymer vi behöver. Om vi har 10.000 personer att mätta varje dag ska leverantören kunna ge oss dessa volymer under hela anbudstiden, säger Marie-Louise Lindström. Enligt henne har köttfärsen och färskvarorna som används i skolköken i regel svenskt ursprung. När hon pratar om närproducerat avser hon Norrbotten och Västerbotten. Men att livsmedel ska ha svenskt ursprung eller vara närproducerade ser hon inte som något självändamål. - Är det sämre om det inte är svenskt? Det finns många bra råvaror som kommer från andra länder. Ingemar Hansson, Norrbottensgårdens vd, menar att det är svårt att konkurrera med grossister som kan erbjuda paketlösningar. - Vi kan tillhandahålla nötkött men kan inte leverera exempelvis potatisbullar, säger Ingemar Hansson. För Luleå kommuns del hålls nästa upphandling 2011. Tryggve Bergman, ordförande i Matproducenter i norr samt tidigare vd för BD Fisk, jobbar med att samordna lokala leverantörer för att tävla om den offentliga maten. Intresseorganisationen samarbetar bland annat engagerat med en jurist som tittar på villkoren för offentlig upphandling. Det pågår även ett arbete med att skapa en nätbaserad handelsplats där lokala leverantörer samordnar sina resurser gentemot kunderna. -  Den offentliga maten omfattas av ett tungt regelverk som vi ska lära oss. Vi ska titta på hur reglementet kan tolkas utan att kommunerna bryter mot lagen, säger Tryggve Bergman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!