Kampen om elen: "Otroligt tydligt efter LKAB:s besked"

LKAB:s satsning på hållbar järnmalmsproduktion aktualiserar än en gång kravet att Norrbottens energiförsörjning måste säkras i framtiden.

En stor del av norra Sveriges energiöverskott kan komma att behövas i de stora framtidssatsningar som planeras, visar Region Norrbottens rapport.

En stor del av norra Sveriges energiöverskott kan komma att behövas i de stora framtidssatsningar som planeras, visar Region Norrbottens rapport.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Luleå2020-11-25 05:30

– En av de absolut viktigaste frågorna vi har. Det blir otroligt tydligt efter LKAB:s besked, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

I början av september gick Region Norrbotten ut med en rapport om hur elbehovet kan öka i norr. Där framgick att norra Sverige har ett överskott på 3000 megawatt (MW) men att det framtida behovet fram till 2028, där bland andra Hybrit och Northvolts batterifabrik ingår, är på hela 2400 MW.

undefined
Norra Sverige behöver en stor del av energiöverskottet själv i framtiden. Det anser Nils-Olov Lindfors.

– Och då har konsulterna som tog fram underlaget inte kännedom om alla etableringar som jag känner till, säger Lindfors.

Utredningen var ett svar på den rapport om hur elbristen väntas öka i södra och mellersta Sverige, som de fyra största regionerna tagit fram.

Starka krafter trycker på för att utbyggnaden av elnätet ska skyndas på. Detta för att möjliggöra att skicka energi söderut.

– Det kostar 65 miljarder att bygga ut stamnätet. Det bör man nog tänka över ett varv till innan man drar igång, med tanke på att Norrbotten är en "frontrunner" inom EU:s omställning och världens blickar riktas hitåt. Hybrit är ett draglok, och det finns flera spinoff-effekter som kan skapas ur den massiva produktionen av vätgas. Framställning av grön ammoniak och grön mineralgödsel, exempelvis.

undefined
Storskalig utbyggnad av förnybar el, exempelvis vindkraftparker, måste också ske i södra och mellersta Sverige, anser Lindfors.

Lindfors anser att andra delar av Sverige måste dra sitt strå till stacken för energiförsörjningen.

– Tyvärr finns ingen tydlig nationell styrning. Det logiska är ju att använda elen så nära som möjligt där den produceras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!