Kamp mot klockan för att få Risslan klar i tid

Det kan bli en kamp mot klockan för att behålla SOS Alarm i Luleå. I höst måste markarbetena på Risslan starta för att tidsplanen ska hålla.

Ny infart. Depåvägen blir en av två infartsvägar till Risslan, dit brandstation, återvinningsmarknad och återvinningscentral samt Logementets verksamhet ska flytta.

Ny infart. Depåvägen blir en av två infartsvägar till Risslan, dit brandstation, återvinningsmarknad och återvinningscentral samt Logementets verksamhet ska flytta.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2017-05-06 05:00

Risslan kallas området mellan järnvägen, Haparandavägen och Björkskataleden dit kommunen planerar att flytta brandstationen, återvinningsmarknaden och återvinningscentralen samt Logementets verksamhet. Det är bråttom att få till stånd en ny brandstation, eftersom kommunen gärna vill behålla SOS Alarm som hyresgäst och de nuvarande lokalerna inte klarar de skärpta säkerhetskraven som börjar gälla 2019.

– Här för vi en dialog med SOS Alarm. Huvudsaken är att bygget är igång, så att det är klart för inflyttning under senare delen av 2020, säger Robert Eriksson, avdelningschef för projektutveckling på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.

Han beskriver arbetet med Risslan som att lägga ett stort pussel. Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området är inne i slutskedet och den ska antas av kommunfullmäktige i september eller oktober. För att tidplanen ska hålla, inflyttning i den nya brandstationen under senare delen av 2020, krävs att detaljplanen inte överklagas.

I höst måste markarbetena och rivningen av befintliga lokaler starta. Eftersom kommunen nyligen gjort klart med förvärvet av två intilliggande fastigheter så minskar behovet att spränga bort berg.

Det finns stora höjdskillnader inom området, som mest 14 meter. Om 300 000 kubikmeter berg måste tas ut så motsvarar det nära 100 lastbilstransporter per dag under ett års tid. Ambitionen är därför att utnyttja de naturliga höjdskillnaderna för verksamheternas behov, för att minska behovet att spränga bort berg. Hur stora volymer berg som måste bort är inte klart än och inte var det ska läggas.

– Vi undersöker alternativ till var vi kan nyttja massorna i andra byggprojekt, säger Robert Eriksson.

Han tror inte att boende på Mjölkudden kommer att störas då man spränger bort berg.

– Nej, det ligger så pass långt ifrån.

Området kommer att få två in- och utfartsvägar; en via en ny cirkulationsplats vid Haparandavägen i Depåvägens förlängning och en via befintlig cirkulationsplats vid Luleå Energis kontor och Beijers.

Det är troligt att verksamheterna kommer att flytta i etapper. En ny brandstation med lokaler för ambulanser och SOS Alarm är högst prioriterad, därnäst kommer återvinningsmarknaden och återvinningscentralen och i tredje hand kommunens drifts- och underhållsverksamhet.

– Vi försöker att synka det med Kronan. Det är ekonomiskt fördelaktigt om man kan bygga allteftersom, säger Robert Eriksson.

Lövskatan finns kvar som reservalternativ för återvinningsmarknaden och återvinningscentralen.

Om alla planerade verksamheter etableras på Risslan kommer de att ha cirka 300 anställda. Ungefär 150-180 personer kommer att finnas på plats samtidigt varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om