Kalle inviger ny chokladfabrik

Pralinör. Låter som något sött och energirikt och har ni gissat såpass så är ni på rätt väg. Men det är också en titel på ett hantverk och hantverkaren heter Therese Rosén Häggberg och startar en chokladfabrik på Kronan i Luleå.

VILKEN BÖNA. Något starta eget bidrag fick hon inte 21 åriga företagaren Theresé Rosén Häggman.Märkligt, man ropar efter folk som vill starta eget men låter det samtidigt finnas ett glapp fram till 25-årsåldern. Man skulle starta ett nätverk som tog upp det här tycker pralinören.Här häller hon upp fina kakaobönor från Tobago.

VILKEN BÖNA. Något starta eget bidrag fick hon inte 21 åriga företagaren Theresé Rosén Häggman.Märkligt, man ropar efter folk som vill starta eget men låter det samtidigt finnas ett glapp fram till 25-årsåldern. Man skulle starta ett nätverk som tog upp det här tycker pralinören.Här häller hon upp fina kakaobönor från Tobago.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2009-12-16 06:00

Och jodå, 21-åriga Therese är både söt och full av energi.Trots motvind då hon började fundera på eget företagande så har hon förverkligat sina planer. Starta eget-bidrag har en åldersgräns på 25 år- märkligt men sant konstaterar pralinören själv.

- Det här känns jätteroligt och godis har varit mitt intresse i alla år. Jag är ju faktiskt uppfödd i en godisbutik skrattar hon när hon tar emot i Chokladfabriken på Kronan-området.
Familjen har en godisbutik i Boden och var enligt uppgift de första i branschen som började sälja inköpta handtillverkade kvalitetspraliner i länet. Choklad har sedan dess varit ett intresse och planerna och suget efter att själva lära sig hantverket har växt både hos Therese och mamma Anna Rosén som backar upp ”dotterbolaget”.
- Vi har gått utbildning i hantverket i Nora och vi kommer att fortsätta att förkovra oss, det finns massor att utveckla, säger Anna och Therese. Det är inte så bara att svänga ihop en vacker pralin och att de betingar ett rejält högre pris än vanligt lösgodis förstår man när de förklarar de olika arbetsmomenten.
Att få till snygga produkter och dessutom välsmakande är en utmaning.
Sött möter salt
- Jag har en massa idéer och har tagit fram ett skärgårdstema i produktionen en ”bräckvattenprofil”, säger Therese lite hemlighetsfult. Sött ska möta salt i godsakerna är det i alla fall tänkt.
Och för alla som tänker att godis är onyttigt så har Therese lugnande besked.
Nyttigt
- Choklad av fin kvalitet är faktiskt nyttig, den innehåller antioxidanter, mineraler och flavonoider. Och faktiskt så säger tandläkare att om du ska äta godis så ta choklad, säger pralinören och ler sött.
Och på torsdag invigs chokladfabriken och ska man vara riktigt rolig och travestera författaren Roald Dahls succéroman så är det faktiskt en Kalle som klipper det bruna bandet, kommunalrådet Petersen vill säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!