Sedan två år driver Luleå stift ett energisparprogram för sina kyrkor. Tanken är att sänka energikostnaderna. Möjligheterna anses stora eftersom kyrkorna som regel bara används en gång i veckan.
Luleå stift samarbetar med Högskolan i Visby om de här sakerna. De har bland annat låtit ett par professorer undersöka en del av stiftets 200 kyrkor i Norrbotten och Västerbotten.
Ideal temperatur
Undersökningar har gjorts för att visa vilka temperatursänkningar som kyrkobyggnader och inventarier tål utan att det uppstår skador. Av utredningen framgår att den ideala spartemperaturen ligger på åtta till tio grader.
När det är dags för högmässa ska temperaturen höjas till 18-20 grader. Det tar mellan 10 och 15 timmar.
- Förr fanns en uppfattning att det inte var lönt att sänka temperaturen eftersom det var dyrt att höja den igen. Men det stämmer inte, säger Håkan Kohkoinen på Luleå stift.
Det är Kohkoinen som
driver energisparprojektet. Han säger att det omfattar alla kyrkor i stiftet som har någon form av uppvärmning, För att klara omställningen krävs investeringar i utrustning som gör det möjligt att på ett enkelt sätt höja och sänka temperaturen.
Projektet har lett till att Luleå stift ordnat tre utbildningar där byggnadskonstruktion och energianvändning stått i centrum. Deltagarna, som i detta fallet var kyrkoherdar, vaktmästare och representanter från kyrkoråd, fick lära sig hur man gör en analys av församlingens energisituation.
30 procent
Beräkningar som gjorts på Högskolan i Visby visar att stiftet kan sänka sina energikostnader med upp till 30 procent. Den totala kostnaden för uppvärmning av Luleå stifts kyrkor ligger på 25 miljoner kronor. Det betyder att man kan spara upp till 7,5 miljoner kronor per år om beräkningarna stämmer.