Kallare kyrkor kan spara miljoner

Luleå stift skulle spara sju miljoner per år om man sänker inomhustemperaturen i stiftets 200 kyrkor. Pengar som kan användas i verksamheten i stället för att elda för kråkorna.

KALLARE KYRKA. Edefors kyrka i Harads är en av stiftets många kyrkor där man kan spara energi genom att sänka innetemperaturen till åtta grader då kyrkan inte används. Sedan höjer man till 18 grader då kyrkan ska användas.

KALLARE KYRKA. Edefors kyrka i Harads är en av stiftets många kyrkor där man kan spara energi genom att sänka innetemperaturen till åtta grader då kyrkan inte används. Sedan höjer man till 18 grader då kyrkan ska användas.

Foto: Linda Kask

Luleå2012-10-05 06:00

I Luleå stift, som omfattar fattar Norrbotten och Västerbotten, finns det totalt 200 kyrkor. Sammanlagt förbrukar de 25 miljoner kilowatttimmar per år. Allt till en kostnad av 25 miljoner per år.

Luftfuktigheten
För fyra år sedan startade ett projekt vid Högskolan Gotland för att undersöka hur kyrkorna i Luleå stift kan bli mer energieffektiva. Totalt 50 av stiftets 200 kyrkor har varit med i projektet.

Under drygt tre års tid mättes temperatur och luftfuktighet varje timme i varje kyrka. Bland annat ville man se hur luftfuktigheten varierade under olika årstider. Något som man trodde skulle vara ett problem.

- Det visade sig att luftfuktigheten är väldigt låg, även i kyrkorna vid kusten. På vintern kan den relativa luftfuktigheten bli så låg som fem procent, säger Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör vid Luleå stift.

Fått åtgärdsförslag
Alla kyrkor ingående i projektet har nu fått ett åtgärdsförslag på hur de kan sänka sina uppvärmningskostnader. Ungefär 20 procent av stiftets kyrkor används tre dagar i veckan eller mer och där rekommenderar man som en första åtgärd att innetemperaturen sänks till 18 grader, mot dagens cirka 20 grader. Sedan kan givetvis andra energisparåtgärder bli aktuella, som fjärrvärme, bergvärme och luftvärmepumpar.

- Men 80 procent av kyrkorna används bara en till två gånger i veckan och där kan man sänka innetemperaturen till åtta grader då kyrkorna inte används. Totalt skulle vi spara sju miljoner utan att investera en enda krona och det är det fina i kråksången, påpekar Håkan Kohkoinen.

Direktverkande el
Eftersom majoriteten av kyrkorna fortfarande värms upp av direktverkande el så går det fort att höja innetemperaturen från åtta till 18 grader då kyrkan ska användas.

- Direktverkande el är faktiskt bra då man snabbt ska värma upp ett rum. Det tar ungefär åtta timmar att värma upp luften från åtta till 18 grader. Sedan går det snabbt att sänka temperaturen, säger Håkan Kohkoinen.

Han påpekar också att det här inte skulle fungera i kyrkorna i södra delarna av landet. Där är luftfuktigheten allt för hög för att det skulle gå att sänka innetemperaturen till endast åtta grader. Då skulle både byggnadsdelar och inventarier riskera att drabbas av fuktproblem.

- Men här mår faktiskt både kyrkorna och inventarierna bättre om innetemperaturen sänks, säger Håkan Kohkoinen.

Energiprojektet har finansierats av Energimyndigheten med två miljoner och Luleå stift med en miljon. Det är ett samarbetsprojekt mellan Luleå stift Högskolan Gotland, som är världsledande inom forskning då det gäller
inomhusklimat i gamla byggnader, samt historiska hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om