I oktober beslutade regeringen att länsstyrelsen – ingen annan – ska lämna det slutgiltiga yttrandet gällande en bearbetningskoncession för Beowulf mining i Kallak. Detta måste ske senaste den 1 december 2017.
Landshövding Sven-Erik Österberg, tillsammans med länsråd Johan Antti, har därefter haft ett möte med övriga berörda myndigheter, Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket, gällande gruvbrytningens påverkan på världsarvet Laponia.
– Vi har stridit eftersom deras tidigare yttrande var så vagt, säger avgående landshövding Sven-Erik Österberg.
Mötet resulterade i ett nytt remissvar från RAÄ och NVV, som bland annat anser att Beowulf minings utredning av transportfrågan har brister.
Landshövdingen konstaterar att bolaget har kommit med flera logistiska alternativ.
– Från början hade de fem olika utförselvägar och järnvägslösningar. Nu presenterar de i stället en slutgiltig lösning i södra kanten av området, som även inkluderar gummihjulslösning längs väg.
Är den transportlösningen tillfredställande nog för länsstyrelsen?– Det kan jag inte svara på i dag.
Myndigheternas vill också att länsstyrelsen samråder mer med sametinget i den infekterade frågan.
– Vi har redan haft flera uppvaktningar från berörda samebyar i förra veckan. De är oroade kring marken där de disponerar sina renar, särskilt Jåhkågasska sameby, säger Österberg.
Den nomadiserade rennäringen är en förutsättning för Laponias status som världsarv.
– Frågan är vilken betydelse det har för världsarvet i stort, om exempelvis Jåhkågasska inte längre kan ha sina renar i området. Det finns ändå väldigt mycket renar kvar, så var går gränsen?
Samtidigt uppger landshövdingen att själva ”grundtexten” till länsstyrelsens yttrande redan är skriven.
– Vi kommer att klara detta till den 1 december. Men oavsett vad vi anser, kommer ena parten att bli väldigt missnöjd.
Och även om gruvbolaget får klartecken, via länsstyrelsens yttrande, menar Sven-Erik Österberg att den svenska regeringen kan få bakläxa av Unesco, som avgör världsarvsstatusen.
Han hänvisar till en liknande aktuell världsarvsprocess gällande en avverkningshotad urskog i Polen.
– Där har Unesco sagt att de tar bort statusen som världsarv om avverkningen sker. Risken finns att det kan drabba även Laponia, även om man inte ska måla f-n på väggen, säger landshövdingen som formellt avgår den 1 februari 2018.