SSAB i Luleå har behov av kalk i sin process för att kunna tillverka stål.
Frågan är hur behovet ska tillgodes i framtiden, och varifrån.
Nu kommer kalksten från Gotland och förädlas i en anläggning på SSAB:s område. Tidigare skötte företaget Nordkalk anläggningen men sedan en tid är det SMA som driver den. Nordkalk har emellertid en depå och viss verksamhet i Luleå hamn.
Kalksten räknas som lågprisprodukt. Sett mot detta anses den dyr att frakta lång väg, exempelvis från utlandet till svenska industrier.
Det finns kalksten i vissa delar av inlandet i Sverige men en frakt därifrån till stora industrier nära kusten är också dyr, hävdar Magnus Öhman, operativ chef vid SMA. Från Dalarna har tågtransporter skett via Inlandsbanan till Malmfälten.
Från Gotland till Luleå går det emellertid frakter på havet.
På Gotland bryts kalksten av såväl SMA som Nordkalk och företagen är involverade i fleråriga tillståndsprocesser där överklaganden skett.
– Tillgången räcker över lång tid, men frågan är om den får brytas, funderar Magnus Öhman.
Malin Norrby, aktiv i motståndet mot gruvdrift i Kallak, Jokkmokk, är engagerad även i kalkbrotten. Brytningen borde inte få fortgå, anser hon, och hänvisar till skadan och förlorade värden.
– Det leder ingenstans. Det blir jobb ett antal år, sedan finns det ingenting längre men vi behöver jord och vatten för att överleva, säger hon.
I höstas sade Nordkalk upp många anställda, motsvarande 53,5 tjänster, sedan ett fortsatt och utökat tillstånd för den existerande täkten Klinthagen på Gotland hängde i luften.
Debatten kring förekomsten av kalkbrott i Sverige är hätsk och facket gav motståndarna till brytningen skulden för uppsägningarna.
– Jag har varit så fly förbannad idag på alla miljömuppar, rent ut sagt, uttalade en fackföreträdare i lokalpressen.
Senare beviljades tillstånd och förutsättningarna på personalsidan ändrades. I vissa delar är tillståndet emellertid överklagat.
Mest känt av konflikter om kalkstensbrytning är fallet Bunge Ducker, på Gotland, där Nordkalk vill öppna en ny täkt. Ännu en prövning, nu i Mark- och miljööverdomstolen, väntar till våren.
– Vi har tillåtlighet, men det gäller villkoren, säger Eva Feldt, kommunikationschef vid Nordkalk.
SMA har en tillståndsprocess igång för ett område en bit ifrån Bunge. Inte heller där är sista ordet sagt.
Från SSAB har Kuriren inte kunnat få någon kommentar.