Kalasets tivoli olycksdrabbat

Berg och dalbanan Larven gick sönder mitt i ett åk på Lulekalaset i fredags och rädda barn fick plockas ned för hand. Företagen Axels tivoli som äger attraktionen har nu granskats av Aftonbladet och enligt tidningen har tivolit, Sveriges största, drabbats av 13 allvarliga tillbud inom en åttaårsperiod. Bara i år har sex personer först till sjukhus efter olyckor runt om i landet.

LULEÅ2006-08-08 06:00
Under Luleåkalaset gick tivolits berg och dalbana Larven sönder mitt i ett åk. Ingen kom till skada men ängsliga och gråtande barn fick plockas ned med handkraft. Enligt ögonvittnen hade banan också tidigare under dagen gått sönder på liknande sätt. "Dålig ordning på grejerna" kommenterade en förälder vars barn skulle åka med. Olyckan var omskriven i lördagens Kuriren.

Besiktas årligen
I Aftonbladets undersökning tar tidningen upp företaget, eller de egentligen tre separata företagen som drivs av en brödatrio Andréasson. Dessa svarar mot kritiken och förklarar att det är säkert att åka på tivolit och att attraktionerna kollas av två oberoende besiktningsorgan en gång om året.
Axels har funnits med vid Luleåkalaset under tre år och enligt VD för Lule Mäss och kongress Margith Eklund har man inte haft några tillbud tidigare. För övrigt kände VD inte till tillbudet på innevarande års kalas.
- Nej det har jag inte hört, men jag ska direkt ta tag i den här frågan och kolla upp saken säger Eklund. I övrigt har hon förtroende för Axels tivoli och kommenterar Aftonbladets undersökning utifrån de uppgifter hon får från Kuriren:
- Det här handlar om ett stort företag, störst i landet med runt 200 arbetsdagar på årsbasis. 13 tillbud på åtta år sa du och sex till sjukhus i år. Jaa, det är ju inte bra att det händer saker, men jag tycker inte det är så stor frekvens med tanke på vilken omfattande verksamhet man har. Det beror ju på hur man jämför. Hade det handlat om ett litet tivoli som var ute tre gånger per år, ja då är det ju mycket säger Eklund som säger att samarbetet med tivolit är gott.

Ska föra dialog
-Men jag ska genast ta tag i detta och föra en dialog med tivolit förstås. Och jag ska också göra en jämförelse med andra ställen, som Liseberg till exempel säger Eklund som vill sätta sig in i uppgifterna närmare innan hon har en helt klart uppfattning att gå ut i press med.
I Aftonbladets kartläggning redovisas ytterligare olyckor nu i augusti. Det handlar om en 13-årig flicka i Viresrum som slungas ur en karusell, attraktionen "Jumpking" när säkerhetsspärren går upp. Flickan blev hängande sex meter över marken. Hon skadade höft, ben och fot vid olyckan. På samma marknad fick en annan tonårsflicka en elektrisk stöt av en karusell och kastades iväg samt bryter höftbenet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om