I anslutning till Ica Maxis entré på Storheden hyr företaget Guld Adam in sig. Där ska de under skärtorsdagen bjuda på chokladägg klädda i ett tunt ark äkta guld.
- Man kan äta det här. Jag har själv testat att äta en guldsemla och fick en massa guldflarn runt munnen, säger Johan Salzmann, kommunikationschef på Guld Adam.
Varför gör ni det här?
- Tanken är att vi vill sätta fokus på guldet. Vi vill bjuda tillbaka till våra kunder i Luleå.
Både guld och silver har ett e-nummer men något näringsvärde i sig har inte metallerna. Inom restaurangbranschen är det ibland trendigt att servera guld i mat eller drinkar.
- Guld har inte någon speciell smak. Det är upplevelsen i sig som är extraordinär.
Johan Salzmann beskriver Guld Adam som ett företag med ett 100-procentigt miljötänk som bidrar till kretsloppet när de återvinner guld. Några betänkligheter med att bjuda på guld i chokladägg har han inte.
- Det är extremt små mängder. Jag tror att det är ett större slöseri på miljön med allt det godis som slängs efter påsk än att vi bjuder på några milligram guld till ett 50-tal kunder.
"Inga konstigheter"
Ica-handlaren Andreas Spinnell, ägare av Ica Maxi stormarknad, tycker att det är helt okej med lite guld i chokladen.
- Det är ganska vanligt på fina restauranger och man använder det i fina praliner dagligdags. Det är som inga konstigheter.
Per Holmqvist, ägare av butiken Nordansmak, tycker däremot inte att det låter som någon rolig idé.
- Klart vansinnigt tycker jag. Ökar man i värde när man ätit det eller? Det är bättre att äta riktig mat. Det är bara att förstöra guldet och chokladen.
Istället för att bjuda på ädelmetall tycker Per Holmqvist att Guld Adam kan bjuda på de norrbottniska skogarnas guld istället.
- Någon sylt från inlandet kanske, som hjortron, kan de väl i så fall bjuda på.
Äter man ett av chokladäggen ökar man nog knappast i värde. Enligt Johan Salzmann kommer guldäggen vara värda cirka tio kronor per styck.