Jytte vill ge de unga hopp

SSU:s ordförande Jytte Guteland besökte på måndagen gymnasiebyn i Luleå. - De som är födda på 1980- och 1990-talet har det tuffare än tidigare generationer. Vi vill ge dem hopp, säger hon.

KAMP MOT FÖRDOMAR. SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland åker land och rike runt och träffar unga människor på gymnasieskolor och ungdomsgårdar. Det är ett led i SSU:s höstkampanj "Välkommen till Sverige" som tar upp kampen mot de allt starkare främlingsfientliga rösterna i samhället.

KAMP MOT FÖRDOMAR. SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland åker land och rike runt och träffar unga människor på gymnasieskolor och ungdomsgårdar. Det är ett led i SSU:s höstkampanj "Välkommen till Sverige" som tar upp kampen mot de allt starkare främlingsfientliga rösterna i samhället.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-09-23 06:00
Hon är 29 år och bor i Solna norr om Stockholm. För lite drygt ett år sedan tog hon över som ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.- Det har varit ett helt fantastiskt år. Det är svårt att tänka sig att göra någonting som är roligare än det här.Just nu åker hon land och rike runt och träffar unga människor på gymnasieskolor och ungdomsgårdar. Det är ett led i SSU:s höstkampanj "Välkommen till Sverige" som tar upp kampen mot de allt starkare främlingsfientliga rösterna i samhället.- Jag har tidigare besökt skolor där man behöver prata mer om tolerans än här i Luleå. I den klass jag just har pratat med var det ingen som ifrågasatte hur viktiga de här frågorna är.SSU menar att regeringen Reinfeldts politik gynnar främlingsfientliga strömningar i samhället.- Fördomarna ökar i takt med att klassklyftorna vidgas.Regeringens budgetproposition blev en besvikelse för Jytte Guteland.- De för en orättvis politik. De som har mycket får ännu mer.Det här året har SSU dessutom valt jämlikhet som genomgående tema för sitt arbete och det pratas en hel del om det när hon träffar eleverna.Enligt SSU måste samhället lägga ned mer kraft och pengar på att se till att de unga har tillgång till både utbildning, jobb och bostad.- Många unga känner ångest när de inte vet var de ska ställa sina saker. I stället får de känna att de åker snålskjuts på andra. Det är en tuff situation i ett välfärdssamhälle som Sverige.Viktigt
Guteland begriper inte varför statsrådet Mats Odell valde att ta bort investeringsstödet till nya bostäder. - Unga måste få chansen att flytta på sig och då måste det finnas små och billiga bostäder.Bostadsfrågan är en av de viktigaste för dagens unga och många börjar trötta på att vänta, enligt Guteland.- De vill ha bostad nu.SSU anser att arbetsmarknadspolitiken är ett viktigt instrument för staten, särskilt när samhället är på väg in i en lågkonjunktur som i dag.- Fast den borgerliga regeringen har monterat ned en stor del av arbetsmarknadspolitiken.En myt
I dag pratas det mycket om att unga människor föredrar projektanställningar, vikariat och andra kortare anställningar men det är fel, menar Guteland.- Det är en myt att unga inte skulle vara intresserade av fasta anställningar. Visst vill många unga åka ut och resa i världen men när de kommer hem vill de ha fast jobb, säger hon.Hon menar att den unga generationen måste se till att ryta till eftersom det finns en åldersdiskriminering som missgynnar de unga.- Det är till exempel farligare för unga att vara arbetslösa än för äldre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om