JV-grillen står fortfarande stadigt vid järnvägen

Familjen Nilsson har ägt Järnvägsgrillen i 28 år – och än står den sig starkt bland konkurrenterna i Luleå.

Bra omsättning. Järnvägsgrillen omsätter nästan sju miljoner kronor varje år och har haft familjen Nilsson som ägare sedan 1989.

Bra omsättning. Järnvägsgrillen omsätter nästan sju miljoner kronor varje år och har haft familjen Nilsson som ägare sedan 1989.

Foto: Jimmy Landström

Luleå2017-09-20 16:33

I fjol slog Järnvägsgrillen, eller JV-grillen i folkmun, ett omsättningsrekord på 6,9 miljoner kronor.

I år landar siffran på ungefär 6,7 miljoner.

Och det i konkurrens med bland andra Frasses, Big Boy Burger, Sibylla, Korvgubben, Max och McDonald´s.

Familjen Nilsson med pappa Per-Ivar, 69, köpte JV-grillen 1989 av Ebbe Carlsson som sedan drev Wildmarksshopen i Luleå.

– Min pappas brors Ebbe Nilsson hade Bergviksgrillen en gång i tiden och det var nog där intresset startade. Han kom sedan i kontakt med Ebbe Karlsson som ville sälja. Av en slump egentligen, säger Joakim Nilsson, 45, som i dag är delägare.

Men det var inte riktigt planen. Joakim Nilsson läste till civilekonom på Luleå Tekniska Universitet och jobbade på Handelsbanken i Stockholm i fyra år. Hemlängtan blev dock för stark, men i väntan på ett nytt bankjobb klev han in på JV-grillen igen där han redan sommarjobbat ett antal gånger hos sin pappa.

14 år har gått sedan dess – och nu har familjen ägt Järnvägsgrillen i 28 år.

– Jag är ett högutbildat grillbiträde, säger Joakim Nilsson och skrattar.

– Den sociala biten har varit väldigt viktig. Det gillar jag med jobbet. Vi har många stamkunder och man träffar mycket människor.

Hur tycker du att ni klarat konkurrensen?

– Vi har ökat omsättningen nästan varje år förutom det sista året. Vi har bra råvaror, folk vet vad dom får och så är den sociala biten väldigt viktig. Vi har inte haft så stor omsättning på personalen. Min bror Tomas (35 år) har också jobbat länge.

Har ni förändrat något sedan 1989?

– Tidigare ägare byggde ut i en omgång. Från början var det bara en lucka i väggen. Sedan har vi byggt ut en till omgång sedan 1989, säger Joakim Nilsson.

Kommer fortfarande de omtalade SSAB-beställningarna när ni får lägga hela frysen på grillen?

– De kommer, men är upp till cirka tio mål och inte mer än så. Det är likadant från Ferruform. Det är oftast på helgerna när deras egna restauranger är stängda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!