Just nu: Åklagaren förhör Hagamannen

Efter att rätten haft paus fortsätter nu förhandlingarna mot de män som står åtalade för misshandeln mot Hagamannen i augusti i år. Nu hålls förhöret med Hagamannen som inte visas på videolänk, enbart hans röst hörs.

Tuhkanen. Av säkerhetsskäl visades inte Hagamannens ansikte i rätten, istället fick vi se hans målsägarbiträde Marko Tuhkanen.

Tuhkanen. Av säkerhetsskäl visades inte Hagamannens ansikte i rätten, istället fick vi se hans målsägarbiträde Marko Tuhkanen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-11-02 15:00

Reportrarna på plats vill ha kommentarer från åklagare Klara Dahlström när hon kommer ut från rättssalen vid pausen. Hon vill dock inte ge några kommentarer förrän efter dagens förhandlingar avslutas.

Rättens ordförande Sakari Aleksander ordar med målsägarbiträdet Tuhkanen om att Niklas Lindgren inte kommer att visas på bild under förhöret.

Klara Dahlström ber Lindgren berätta om tiden innan attacken.

– Det tisslades och tasslades om vem jag var och var jag bodde, säger Niklas Lindgren.

Klara Dahlström frågar hur han uppfattade stämningen i Övertorneå.

– Relativt bra, det var lite bilar som körde förbi men jag uppmärksammade inget speciellt problem. När jag gick ut på samhället och handlade märkte jag att folk följde efter och såna grejer.

Han fortsätter att redogöra för händelseförloppet under den aktuella helgen.

– Nån hoppar upp och kollar i vardagsrummet och sedan i köksfönstret, det här var 40-45 minuter före jag skulle åka iväg, säger han.

Han berättar att han hejar på grannen och ser sedan att det står tre killar vid parkeringen, som han försöker att gå förbi. Enligt Niklas Lindgren håller männen då på med en golfklubba.

– De skriker: ”Du ditt jävla äckel – vi ska döda dig”, sen smäller det till. Jag får förmodligen några smällar mot bakhuvudet och sen tuppar jag av.

Han berättar att slagen och sparkarna fortsätter och att han sedan kan ta sig tillbaka till lägenheten där han ringer sin kontaktperson. När det en stund senare knackar på dörren vågar han inte öppna förrän de visar sig i köksfönstret.

– När jag öppnar är jag alldeles blodig och sitter vid köksfönstret, sedan går det relativt snabbt tills jag tar mig till akuten.

Förhöret fortsätter med frågor från åklagaren som bland annat frågar om han kommer ihåg något signalement på gärningsmännen, hur deras hår såg ut och om han minns om någon hade skägg.

– En kille hade någon form av skägg, säger Niklas Lindgren.

Kammaråklagare Klara Dahlström fortsätter att fråga om signalement på gärningsmännen och från vilket håll personerna som attackerade honom kom. Hon frågar om han minns hur slagen utdelades och hur han kände vid attacken.

 Niklas Lindgren säger att han inte känner igen personerna han såg sedan innan. Han kan inte heller ge något närmare signalement förutom att en av dem hade ljust hår och att han minns att personerna stod tätt i en klunga och höll på med en golfklubba när han passerade dem.

– Jag har en minnesbild över att det skulle vara både slag och sparkar. Det jag försöker göra är att skydda mig mot slag och sparkar på bästa sätt och vädjar om att de skulle sluta, säger Niklas Lindgren.

Åklagaren fortsätter att fråga hur många de övriga var. Niklas Lindgren säger att han inte kan säga exakt hur många de var eller vart de tar vägen när han ställer sig upp. Hon avslutar med att fråga om han har något att tillägga.

– Det har påverkat min framtid och mitt liv, jag har varit tvungen att leva väldigt udda sista tiden, det är med en oro jag levt sista tiden. Min framtid är oviss, säger Niklas Lindgren.

Nu fortsätter målsägarbiträdet Marko Tuhkanen att fråga sin klient Niklas Lindgren om händelsen:

Tuhkanen: -Kände du rädsla för att de skulle slå ihjäl dig?

– Rädslan hann komma men sedan small det bara, rädslan när jag ligger ner går inte att beskriva, säger Niklas Lindgren. 

-Det har tvingat mig att leva ett tilbakadraget liv, min framtid är osäker. Det omöjliggjorde att flytta tillbaka till Övertorneå, det alternativet fanns inte. Perioden efter mådde jag så pass dåligt att det var otänkbart. Den här händelsen följer med mig varje dag, fortsätter Niklas Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om