Efter två raka år överst på tronen i Luleå fick Lilla Skafferiet se sig besegrat i årets semmelkamp.
Fjolårstvåan Börje Olsson och uppstickaren Café Condis petade ner Lilla Skafferiet till tredjeplatsen efter en rafflande smakprovning i Coop Norrbotten arena.
Årets testpanel fanns redan i isladan och Luleå Hockeys skickade ut sina största semmelentusiaster.
– Jag är en jäkel i köket och gillar att baka. Varje år när jag fyller år brukar jag baka en egen tårta och bjuda lagkamraterna här på ishallen, säger Oscar Engsund som tog sig an semmeltestet med stor entusiasm.
Han klämde, kände, smakade och luktade på semlorna.
– Jag ser många bak- och matprogram och har lärt mig hur man gör.
16 semlor fanns på testbordet – fyra fler än i fjol. Precis som tidigare år presenterar vi de sex bäst placerade samt övriga tolv bidrag med omdömen utan inbördes rangordning.
– Ett tufft test, men väldigt kul. Jag hade gärna plockat ut grejer från fyra olika semlor – då hade vi fått den ultimata semlan, säger Linus Klasen som berättar att han redan har hunnit klämma i sig ett gäng semlor under vintern.
– Men inga slår min frus. Hennes hembakta semlor är kärlek ... Jag är mest för den klassiska semlan.
Till detta år fanns det ett nytt tillskott i form av Restaurang CG.
Där blev det ingen topplacering. Men CG:s semla skapade en hel del diskussioner. Dels på grund av utseende och storlek – med även på grund av att det fanns smak av kokos. Den hamnade i toppen hos en, i botten av en annan och i mitten av en tredje.
Luleå Hockey-sextetten tog sig an semmeltestet med största inlevelse.
Mandelmassan, bullen grädden och utseendet bedömdes.
– Om man ser på semlorna överlag kan det ofta bli för mycket bulle. Det gäller att hitta en lagom balans, säger Emma Nordin.
Men allt som oftast var det mandelmassan som hamnade i fokus.
– Den är viktigast. En bra mandelmassa med lite krispighet, säger Oscar Engsund.
– Det här var ett kul test. Men mycket tuffare än jag trodde det skulle vara.
De två senaste åren har mandelmassan fört upp Lilla Skafferiet högst upp på prispallen. Det var nära i år också.
– En av mina favoriter. Fint krisp och en bra komposition, säger Emma Nordin.
Men efter sammanräkningen av jurymedlemmarnas betyg stod det klart att Börje Olssons konditorier och Café Condis hade det lilla extra.
– Bra semlor. Sammantaget håller alla bidrag hög klass, säger Juhani Tyrvärinen.
Kanadensaren Chris DeSuosa är rookie på semmelfronten.
– Det var en ny upplevelse, säger han.