Kvarteret Bävern, den 9 000 kvadratmeter stora brandstationstomten mellan Kulturens hus och Luleå energi arena, ska som bekant ändra utseende totalt.
I höstas bjöd kommunen in till en markanvisningstävling för att utveckla området till ett "hållbart och innovativt blandkvarter" med bostäder, kontor, kanske även hotell.
Flera team bestående av byggaktörer, arkitekter och trafikplanerare skickade in sina förslag och fyra slutkvalificerade tävlingsbidrag fanns för allmän beskådan i Kulturens hus i december, utan att teamens bakgrund röjdes.
De fyra förslagen är i korthet följande:
Den naturliga mötesplatsen. Utöver bostäder ingår saluhall och restauranger, hotell, biograf, nöjesarena och mycket annat.
Länken. Evenemangsstråk, kontorshus, 90 bostäder och hotell med rund skybar högst upp.
Båthusbacken. Handelslokaler, kontor/kontorshotell och bostäder, med fokus på hyresrätter och seniorboende.
Entré Luleå. Drygt 200 bostäder, flexibla handelslokaler, 160 nya hotellrum med mera.
Under januari har den sju man starka jurygruppen enats om vilket förslag som de rekommenderar ska bli vinnare inför vidare politisk beredning och beslut i kommunstyrelsen.
– Jättefina förslag, alla fyra. Genomarbetade men också med olika prioriteringar. Det har varit en anonym tävling även för oss. Vi har inte haft någon kommunikation med teamen under arbetets gång, säger Mia Persson, stadsarkitekt i Luleå och ordförande i jurygruppen.
I två av förslagen bevaras brandstationens slangtorn och gemensamt för samtliga är att flera av husen byggs på höjden, där riksintresset Försvarsmakten har sin begränsning på 45 meter.
– Ju högre du kan bygga, desto enklare att få ekonomi i projekten. Sen är kommunen själva intresserade av förtätning, både vad gäller bostäder och arbetsplatser, så att vi får mer liv i centrum.
– Hur man genomför detta är en av de saker juryn har pratat mycket kring. Ett av bedömningskriterierna är att kvarteret ska vara levande och väl integrerat i sin omgivning, säger Persson.
Mycket mer än så får varken hon eller övriga i juryn avslöja – inte heller vilket förslag som de ansåg vara bäst.
Tävlingen om markanvisningen tas upp vid samhällsbyggnadsutskottets sammanträde nu på måndag 26 februari men ärendet omfattas av sträng sekretess fram till det slutgiltiga beslutet i kommunstyrelsen den 11 mars.
– Vi får se det vinnande förslaget och höra hur juryn har resonerat men kommer att hålla allt hemligt, säger Fredrik Hansson (S), andre kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.
Varför?
– Vi kan inte redan nu gå och säga att någon har vunnit, för då reagerar övriga aktörer som har varit med i tävlingen. Det är först i kommunstyrelsen vinnaren formellt utses, säger Hansson och jämför med liknande markanvisningsärenden och upphandlingar.
Är du oroad att vinnaren ändå avslöjas innan dess?
– Hittills har ingen information läckt. Jag litar på ledamöterna, även i oppositionen. Om sånt här läcker ut skulle det vara olyckligt.
När väl vinnaren utses den 11 mars väntar flera år av förberedande arbeten som detaljplanering, projektering och sanering innan spaden kan sättas i backen.
Kommunen ska själva bekosta parkeringshuset i kvarteret, medan marken på brandstationstomten är förorenad och måste saneras.
– För tidigt att spekulera kring hur mycket arbete det innebär och vad det kommer att kosta, säger Hansson.
Ulrika Lundberg (V), ledamot i samhällsbyggnadsutskottet, är förväntansfull.
– Spännande att höra hur juryn har resonerat. Alla förslag var väl genomarbetade. Bra också att det är en markanvisningstävling och inte bara en arkitekttävling, vilket innebär att aktörerna bakom de tävlande bidragen ska ha kapacitet att själva genomföra projektet.
Och juryns ordförande Mia Persson ser fram emot den fortsatta politiska beredningen.
– Jag hoppas att kommunstyrelsen och juryn ser likadant på hur kvarteret ska utformas. Tävlingen är ett tidigt skisstadium och något kan absolut förändras, det sker i alla projekt, men i så fall måste det ske i linje med det vinnande förslaget.
Fotnot: Norrbottens-Kuriren höll innan årsskiftet en omröstning om vilket av de fyra förslagen som läsarna tyckte om bäst. Cirka 1 500 röster kom in.
Resultat: 1. Den naturliga mötesplatsen (51 procent) 2. Länken (36 procent) 3. Entré Luleå (7 procent) 4. Båthusbacken (6 procent)