Jurist: Vräkningen hade inte behövt ske

Vräkningen av Marina Sandberg var onödig. Det menar juristen Mikael Renqvist som dock menar att ansvaret vilar på socialförvaltningen.

Onödigt. Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist menar att vräkningen av Marina Pettersson Sandberg hade kunnat undvikas om socialen agerat i tid.

Onödigt. Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist menar att vräkningen av Marina Pettersson Sandberg hade kunnat undvikas om socialen agerat i tid.

Foto:

Luleå2015-09-03 18:00

På torsdagen vräktes Marina Pettersson Sandberg från sin trea på Hertsön. När Kuriren talar med henne på förmiddagen är hon på väg till en släkting bosatt tio mil från Luleå.

– Jag har fått med mig djuren, en del möbler och lite grejer. Men jag har en hel del kvar i lägenheten, säger hon.

Dit in kommer hon inte, låskolven har bytts av kronofogden som skötte vräkningen på Lulebos uppdrag.

Men vräkningen hade lätt kunnat undvikas – det menar Mikael Renqvist som är jurist på Hyresgästföreningen. Han lägger ansvaret på socialförvaltningen.

– En avhysning på grund bristande betalning av hyran kan inte verkställas om hyran betalas. Om socialen betalat hennes hyra skulle inte hyresavtalet upphört att gälla, säger han.

Då krävs dock att hyresskulden betalas senast tre veckor efter det att hyresgästen fått sin uppsägning.

Lulebo säger att det finns fler skäl än hyresskulden på 10 800 kronor för att vräka Sandberg. Men det nämner man inget om till hyresnämnden. Där anger Lulebo inga andra skäl än att hon "slarvade med hyrorna" och hade en hyresskuld, den dag förhandlingen hölls (4/12 - 2014) var den 5 744 kronor.

– Nu när vi vet att hyresavtalet upphör på grund av försummade hyresinbetalningar så kan man fråga sig varför inte socialen tagit på sig betalningsansvaret till skulden. Då hade hyresgästen fått bo kvar. Att socialen skyller på att Lulebo har blivit hårda är svammel som jag ser det, säger Enqvist.

Lulebo har enligt Enqvist följt lagen och även meddelat socialen om uppsägningen i slutet av 2014. Men inget hände och tidsfristen löpte ut.

– Hyresnämnden kan då inte annat än bifalla Lulebos ansökan om avflyttning, säger Renqvist som menar att det enda som nu kan återge Sandberg bostaden är att "Lulebo mjuknar".

På socialförvaltningen kan man bara gissa varför man missade Marina Sandbergs hyresskuld. För normalt brukar man gripa in i liknande fall.

– Ja, absolut. Om det handlar om att man inte har pengar så brukar vi hjälpa till. Det är annat om en person har pengar men gör fel prioriteringar, säger Börje Hansson, socialsekreterare.

Han berättar att det inte finns något ärende på Sandberg ("vi har inte hittat uppsägningen"). Socialen kopplades in först 18 augusti när hon skulle vräkas.

– Då fick jag hoppa in akut, säger Hansson.

Han tror inte att Lulebo missat meddela socialen om den kommande vräkningen ("de är väldigt noga med det").

– Vi har förmodligen kontaktat henne när vi fått beskedet från Lulebo. Det är så vi gör men många svarar inte eller uppger att löser sitt problem själva. Och då avslutas ärendet, förklarar Börje Hansson och tillägger:

– Men det är väldigt ovanligt att går så här långt.

Marina Sandberg själv vill tillbaka till Luleå.

– Jag kan ju inte bo här länge. Jag ska ju börja en utbildning och dit är det tio mil nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om