Juridiskt kaos – men fullmäktige hölls som planerat

Trots hot om ogiltigförklarande hölls kommunfullmäktige i Luleå på tisdagen enligt plan med samma teknik som tidigare.

Lennart Forsberg (M) överklagade måndagens fullmäktige och krävde att besluten skulle ogiltigförklaras. Forsberg närvarade även på tisdagens möte.

Lennart Forsberg (M) överklagade måndagens fullmäktige och krävde att besluten skulle ogiltigförklaras. Forsberg närvarade även på tisdagens möte.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-12-22 09:51

Mötet inleddes med en palaver, med anledning av den överklagan som moderaten Lennart Forsberg lämnade in till förvaltningsrätten efter måndagens möte.

– Man kan tro att det är en "realityshow" men det är det inte. Om vi läser lagtexten står det tydligt att de som är deltagare på distans ska kunna delta på samma villkor. Ni som är med på teams ska kunna se varandra. Men det räcker med att presidiet ser er och att ni kommer upp på skärmen när ni talar. Vi anser att vi uppfyller kraven, säger Nihad Zara (M), ordförande i kommunfullmäktiges presidium.

Han öppnar dock för strängare krav på närvaro i framtiden och att en domstol kan bedöma att mötena är ogiltiga.

– Ofattbart många fullmäktigen och möten runt om Sverige kommer att bli ogiltiga om överklagan går igenom, säger Daniel Smirat (S), vice ordförande.

Lennart Forsberg (M), som är ersättare i stadsbyggnadsnämnden, har begärt att tagna beslut ska ogiltigförklaras.

Anledningen var att han, under den tid han följde mötet i måndags, inte kunde se samtliga ledamöter. Något som Forsberg anser strider mot 5 kapitlet, 16:e paragrafen i kommunallagen.

– Det är uppenbart att det inte går rätt till. Hoppas att det här prövas ordentligt. Jag tror det kommer gå hela vägen till kammarrätten, säger Lennart Forsberg.

Fullmäktige är flyttat från sessionssalen till stora salen i Kulturens hus. De flesta ledamöter medverkar via länk med anledning av pandemin. Plattformen är teams. 

Överenskommelsen är att alla deltagare ska ha kameran på och ljudet av under mötets gång. Och sedan slå på mikrofonen när man begärt ordet. Då kommer också ledamoten i bild.

– Lagstiftarna har sagt att vi ska kunna använda oss av den här typen av tjänster. Teams används av många andra kommuner. Vi hade 63 ledamöter i måndags och det finns inget system som tillåter att alla kan vara i bild samtidigt, säger Daniel Smirat.

Vänsterpartisten Nina Berggård anser att det är bra att lagligheten prövas.

– Vi har hållit på länge med de här mötena nu och det har funnits stora möjligheter att få hjälp och stöd för att säkra upp tekniken och att allting går rätt till, säger hon.

Berggård uppger att det finns plattformar som möjliggör att kommunallagen följs.

– Vänsterpartiet hade kongress och använde zoom. Vi hade 120 personer på bild samtidigt. Bra med möjlighet till teknisk närvaro men vi måste göra rätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!