Videon är inte längre tillgänglig
Julians mamma Jennika Jennerfors tycker det är förvånande att kommunen ställer sig bakom att en dagbarnvårdare kan säga upp ett barn på premisserna att hon inte törs ha honom kvar för att han har feberkramper.
Upprinnelsen till situationen kom för två veckor sedan, en dag när föräldrarna som vanligt lämnat sitt barn hos dagmamman i Luleå. Vid lunchtid ringde denna om att Julian fått en kramp, den första sedan han började hos dagbarnvårdaren.
– Jag skyndade dit och tre dagbarnvådare fanns på plats som alla förstås var rädda men en av dom tog tag i situationen.Vi åkte ambulans till sjukhuset, inget mer med det, säger Jennika Jennervall som bor i Vitå med sin familj men valt barnomsorg i Luleå.
Efter detta fick Jennika Jennerfors ett sms från dagmamman med frågan om Julian skulle komma nästa dag. När Jennerfors svarade jakande fick hon ett samtal från dagmamman.
– Hon berättade att hon inte klarar av situationen och att hon blir rädd och det kan man förstå säger Jennika Jennerfors som dock funderar över om inte en dagbarnvårdare ska vara utbildad att kunna klara situationer. Och har en dagbarnvårdare verkligen rätt att avsäga sig ett placerat barn?
För familjen Jennerfors är daghem inget alternativ på grund av den större risken för ett känsligt barn att smittas av virus och bakterier. Dagbarnsvårdalternativet passar dem bäst.
– Vi får vara kvar hos den här dagmamman till sista december, sen vet vi inte hur det blir. Vi har erbjudits daghemsplats men vi skulle hellre se att Julian får komma till en annan dagmamma, som klarar av det. Gärna inom samma dagbarnvårdarkrets så att han inte behöver skiljas från sina kompisar, vilket vore tråkigt säger Jennika Jennerfors som har varit i kontakt med förskolechefen Britt-Louise Eklund i ärendet och där fått veta att kommunen står bakom dagbarnvårdarens beslut.
Tv 24 Norrbotten har talat med förskolechefen om kommunens regler och rutiner i liknande situationer och fick följande svar:
– Visst finns det regler. Men det är väldigt olika från fall till fall, vad det handlar om. Och det handlar ju om människor, dagbarnvårdarna är inga robotar säger Eklund som säger att det kan handla om säkerhetsaspekter, den övriga situationen med fler dagbarn på arbetsplatsen med mera.
När arbetsplatsen handlar om ett hem så blir allt mera komplext jämfört med ett daghem, säger förskolechefen.