På senare tid har Räddningstjänsterna runt om i länet lagt märke till ett nytt mönster. I takt med att vi kommer ihåg att släcka stearinljusen, börjar vi glömma spisen och vad som står på plattorna.
– I juletid så lagar vi mat mer frekvent, säger Patrik Lindfors som är inre befäl på Räddningstjänsterna i flertalet Norrbottenskommuner.
Förra året brann det i 5 400 bostäder i Sverige. 1 200 av de bränderna orsakades av torrkokning, det vill säga att någon av de boende glömt mat i en kastrull på spisen. Sedan har grytan kokat torr och det har börjat brinna.
En spisbrand kan bli katastrofal, eftersom den kan sprida sig upp i fläktsystemet i bostaden.
Patrik Lindfors råder julens kockar att åtminstone ha ett lock vid spisen för att vid behov kunna kväva eld. Ett annat sätt att släcka är att använda brandfilt eller något annat för att få slut på syretillförseln till elden.
– Många tror att det är levande ljus som är den stora faran i jultid, säger Patrik Lindfors och letar fram siffror på torrkokningar bara under december månad förra året. Av hundra lägenhetsbränder, uppstod 56 på grund av bortglömda plattor på spisen.
Daniel Pekkari som ambulanssjuksköterska hos Norrbottens läns landsting tycker i sig inte att juldagarna är speciellt farliga för människor.
– Folk har bröstsmärtor eller får stroke vare sig det är juldagar eller inte, tycker han.
Men han har märkt en annan sak. I år börjar han jobba annandag jul och det är den dagen när alla som "stått ut" med bröstsmärtor eller diarre eller kräkningar eller annat, till slut kontaktar ambulans eller själva tar sig till akuten eller blir skjutsade.
– Det verkar som om folk gärna vill vara kvar hemma under juldagarna tillsammans med nära och kära.
Hemvändarna och att fler människor rör sig på stan under julklappsjakten märks för ambulanspersonalen.
– Fler halkar och slår sig och det är mera trafik med därpå följande olyckor.
Värst är ändå alkoholkonsumtionen med allt vad det innebär.
– Misshandel, olyckor och annat.
Till julens faror kan också utan tvekan räknas till husdjurens risker. En hund som snott en chockladbit kan behöva veterinärvård, liksom en katt som ätit julklappssnören. Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos din hund, så plocka upp russin som hamnat på golvet.
– En katt som tuggar i sig presentsnöre och glitter kan få allvarliga och livshotande skador i tarmen. Plocka undan när leken är klar, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.