Jular kräfva dessa blomster

n n n Det är dryga tre veckor kvar till jul men vi kan redan nu lova er att den ­kommer att bli mestadels vit - med röda inslag.
n n n Ja, vi talar inte om ­nederbörden utan om trenderna i julblommornas ­underbara värld.
n n n Är du röd, rosa eller vit? Det är frågan som blomsterbranschen och ­trädgårdstidningarna vill ha svar på.

LULEÅ2006-12-02 06:00
Vitt går fortast åt i hyllorna, det handlar om trender säger Blomsterlandets ansvarige för blommorna Stefan Karlsson, och visar några hyllmeter med cyklamen i olika färger. Några enstaka vita finns kvar i färgblandningen som nu lyser nästan enbart röd och rosa. När vi besöker affären en lugn lördagsmorgon är hyllorna välfyllda med försmak av julfröjderna. Det gäller för blomsterbranschen att hänga med och kunna duka upp det julbord av växter som den sugna, och allt kräsnare kundkretsen frågar efter.,
Flera av de juliga blomstren kräver en kunnig skötsel så det gäller även att informera köparna. Följer man bara råden går det bra, menar Stefan när vi står vid den vackra men skötselknepiga azalean. En blomma som vår torra inomhusluft och våra heta element älskar att mörda.
- Den tål inte alls att torka ut. Det är ju egentligen en sumpväxt. Men man kan sätta den i en innerkruka och se till att den alltid har vatten att suga upp, den ruttnar inte för det, säger han medan han berättar att azalean växer i efterfrågan bland kunderna.

Minimalistiskt vitt
Liksom allt annat i blomsterväg så är det trenderna i söder som vi häruppe i lite saktare mak anammar.
- Det vita brukade tidigare vara vanligt vid nyår, men det har kommit in bland julblommorna nu. Varför vitt? Ja, det är en trend och kanske att folk känner för det rena, minimalistiska just nu, funderar Stefan Karlsson.
Han visar också på den andra sidan av traditionen, den djupt julröda, den silver- och guldsprayade och riktigt varmt juliga. Han svänger snabbt ihop ett rött och vackert dekorerat julfat med en komposition av det som många upplever som Jul med stort J.
- Julstjärnan, den köper folk mest vid första advent. Den ­tiden utgör den 95 procent av all vår julblommeförsäljning, berättar han medan han komponerar in en skir vit fredslilja, en benved, en traditionell murgröna och vitmossa. Voila! - en kruka tradition är klar att avnjutas.
- Gör du en samplantering själv så kom ihåg att du inte ska lyfta ut julstjärnan ur sin kruka och inte heller täcka över rötterna med mossa eller annat. Det tål inte rotsystemet, tipsar blommäster.

Populära miniatyrer
Att testa nya växter i sin julgrupp är helt okay, tycker Stefan Karlsson.
- Jadå, det bestämmer man helt själv, säger han och vi nämner saintpaulia, kalanchoe(höstglöd/våreld) eller släktingen calandiva, den dubbla versionen en mutation som uppstod i ett svenskt växthus för några år sedan. Kalanchoen och calandivan ligger också högst på det svenska tio i topp över mest köpta krukväxter
Miniversioner av blommor, även de traditionella julblommorna, är också en liten trendgrej just nu
- Ja, det är mest de avancerade som köper dem, man ­använder dem gärna i samplanteringar. Det kan handla om ­kalanchoe, azalea, saintpaulia, och faktiskt även amaryllis.
Så sammanfattningsvis: känner du för en grön, riktigt nyskapande jul, då ska det kanske vara en vit kombination av ovan nämnda, med lite glitter på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om