Jubel på golvet på SSAB • "Många har varit oroliga"

Beslutet att investera 52 miljarder kronor i ett nytt stålverk i Luleå möttes med glädje på industrigolvet. "I går var det jubel på jobbet", berättar stålverksarbetaren Peter Thornberg.

I nio år har Tomas Karlsson suttit som klubbordförande i IF Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå, men han är tveksam om han är kvar när det nya stålverket ska tas i bruk i slutet av 2028. "Förhoppningsvis blir man insläppt som pensionär. Det här vill jag inte missa!"

I nio år har Tomas Karlsson suttit som klubbordförande i IF Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå, men han är tveksam om han är kvar när det nya stålverket ska tas i bruk i slutet av 2028. "Förhoppningsvis blir man insläppt som pensionär. Det här vill jag inte missa!"

Foto: Tommy Borg

Luleå2024-04-03 19:00

Han började på stålverket redan 1982. Under alla sina år på SSAB i Luleå har Peter Thornberg arbetat inom underhållet.

Tisdagen blev en riktigt bra dag på jobbet. Glädjen var stor efter att koncernledningen tagit ett investeringsbeslut att satsa på ett nytt stålverk i Luleå.

– Det är många på verket som varit oroliga, men nu är jobben säkrade. Det känns skönt.

Peter Thornberg berättar om den oroliga tiden, när dragkampen om den jättelika investeringen stod mellan Luleå och finska Brahestad.

Det avgörande momentet inträffade i februari i år, när SSAB vd Martin Lindqvist släppte nyheten att elavtalet till det nya stålverket var klart. 

Nu är han nyfiken inför den omfattande förändringen på sin arbetsplats, men är osäker om han kommer att få uppleva den.

– Jag har fyllt 60 år och vet inte om jag kommer var kvar om fyra år, när det nya stålverket ska stå klart. Jag vet inte än hur jag ska göra med min pensionering.

 Metalls klubbordförande Tomas Karlsson, 62 år, är en annan av stålverkets veteraner. I 44 år har han arbetat på SSAB.

– Jag vet inte om jag är kvar om fyra år. Förhoppningsvis får man komma på besök som pensionär när allt det nya är i gång. För det här vill jag inte missa, förklarar Tomas Karlsson.

Stålverket i Luleå stod färdigbyggd 1943. Fortfarande finns det byggnader kvar från de allra första åren.

Nu blåser snart förändringens vind över industrifastigheten på Svartöstan. Inledningsvis handlar det om stora utbildningsinsatser, där nya stålframställningen ställer krav på nya yrkeskompetenser. Dessutom ska kallvalsningen av stål flyttas tillbaka till Luleå.

Frågan om vad som ska hända med den gamla masugnen gör Tomas Karlsson fundersam.

– Jag tycker inte att det vore sorgligt om den försvann, men samtidigt är masugnen något av Luleås främsta landmärke. Det skulle vara fint om den skulle kunna bli kvar på något sätt, kanske på en ny plats. Lite som hamnkranen - om du förstår vad jag menar. Luleå har en lång industrihistoria som hela kommunen varit beroende av, men det känns samtidigt bra att vi tar nästa steg och bygger en helt ny anläggning.

60-årige Peter Thornberg ser inga problem med att förlora masugnen ur blickfältet.

– Det råder delade meningar om det här på verket. En del vill att masugnen ska bevaras, medan andra tycker att den ska bort. Jag brukar vara rätt nostalgisk, men för min del får den gärna monteras ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!