Journalisten, poddaren, krönikören och debattören Jack Werner, 29, har blivit känd genom att berätta spökhistorier i radio. Men även för sina granskningar av etablerade sanningar – som inte sällan visar sig vara falska. 2014 var han med och startade Viralgranskaren, som blev något av en svensk föregångare inom källkritik nätet. På onsdagen deltog han i Norrbottens Media Week, en föreläsning med rubriken "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå".
Jack Werner närmade sig fenomenet med uthängningar på sociala medier med ett exempel där en man snabbt hängdes som ut Lisa Holms mördare, när det mycket uppmärksammade mordet skett sommaren 2015. Men någon tydlig trend har han inte sett när det gäller den här typen av falska ryktesspridningar.
– Det är svårt att teckna raka kurvor av utveckling vare sig åt det bättre eller sämre hållet. Min känsla är att det ofta går i cykler, där framför allt uthängningar har att göra med om det finns en stor pågående story, säger Jack Werner.
Jack Werner granskar inte bara inlägg på sociala medier och deltar i debatten om olika mediers publiceringar, tidigare som krönikör i radioprogrammet Medierna och nu på Dagens Nyheter. Han tycker generellt att medierna blivit bättre på källkritik.
– Journalistiken har skärpt upp sig på vissa områden. Det görs inte längre samma mängd av pinsamma missar som det gjordes för tre-fyra år sedan.
Misstroendet mot medier brukar framställas som stort. Iallafall om man gått efter de årliga förtroendemätningarna, där Expressen och Aftonbladet brukar hamna långt ner. Senaste med 10 respektive 14 procents förtroende. Men Jack Werner påpekar att man måste väga in att det är de traditionella medierna som folk går till för att få information när någonting har hänt.
– Man väljer ändå Aftonbladet när man snabbt vill ta reda på vad som hänt. Sedan sitter man gärna på fritiden och säger att Aftonbladet ljuger. Det är inte helt självklart att förtroendesiffrorna speglar ett riktigt beteende. Förtroendet är också lite högre än vad vi i dagligt tal ondgör oss över, säger Jack Werner.
Medierna har blivit mer vaksamma, hävdar Jack Werner. Han minns att några skämtare för ett par år sedan kom på att man kunde skicka mejl som såg ut som att de kom från en annan avsändare – i detta fall Sveriges Radio.
– De skrev att Musikhjälpen kommer äga rum i deras stad, varpå det stod i ett dussin olika lokaltidningar att Musikhjälpen skulle äga rum i ett dussin olika städer. Allt för att man inte hade fattat att mejl går att fejka, säger Jack Werner.