Ulla-Lena Bäckman, samordnare för telefonsjälavården inom Luleå Stift, är mycket kritisk till förslaget och menar att ett inarbetat nummer som 112 tar väldigt lång tid att ersätta
– Det är ett telefonnummer som så gott som alla människor kan och som går att ringa även om man inte har pengar.
Att regeringens utredning vill att 112 bara ska ta emot de larm som kräver akuta uttryckningar tycker Ulla-Lena Bäckman vittnar om brist på kunskap.
– Det här är akut. Det brinner kanske inte i bokstavlig mening men det brinner inombords hos en människa, när det egna livet känns så smärtsamt att man inte vet om man orkar leva mer.
För människor i svåra situationer kan det vara ett stort steg att bara lyfta telefonen, det unika med kyrkans tjänst ligger i det väl inarbetade numret och den totala tystnadsplikten, säger Ulla-Lena Bäckman
– Jourhavande präst är aldrig skyldig att rapportera vidare, hur svåra saker det än handlar om. Prästens uppgift är aldrig att döma eller skicka polisen på någon. Det ger människor ett andningshål.
Varje natt sitter en präst från Luleå Stift uppkopplad tillsammans med telefonsjälavårdare från hela landet och tar emot samtal från människor i kris. Victoria Svärdh, präst i Nederluleå församling, är en av dem:
– Vi sitter kvällar och nätter då ingen annan instans finns tillgänglig. Många är psykiskt sjuka, andra onyktra eller går igenom något väldigt svårt. Det är också människor som är väldigt ensamma som ringer, då telefonsamtalet kan vara deras enda mänskliga kontakt på hela dagen. De vill helt enkelt ha någon att säga god natt till.
Victoria Svärdh berättar att telefonen ringer oavbrutet under jour
– Fast vi är många som sitter i hela landet, så hör man att folk har fått sitta länge i telefonkö, det säger också något om hur stort behovet är.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kritiserar också förslaget. De betonar vikten av att människor i kris fortsatt kan få snabb hjälp och att människor i en pressad situation kan ha svårt att minnas flera olika telefonnummer. Jourhavande präst hade över 100 000 samtal via 112 förra året och det är viktigt att funktionen fortfarande kan hänvisas via larmnumret. Jourhavande präst fungerar också avlastande för övriga alarmeringstjänster så att de kan fokusera på sina primära uppdrag, skriver SKL i sitt remissvar.