I en lägenhet på Hertsön bor Josefin Nordmark, men det är också här hon jobbar. I vardagsrummet hänger det färgglada västar på galgar och en filt med blommor ligger över en soffa. Allt det här har hon gjort själv under aliaset "Barnjaget" som hon har på Instagram.
– Jag virkar i jättemånga olika färger, det är så tråkigt att hålla sig till en färg, säger hon.
För några år sedan blev Josefin Nordmark sjuk i det som heter komplext PTSD. Sjukdomen kommer från flera trauman som utspelat sig under en längre period. Till slut la hennes kropp av som en skyddsmekanism. I perioder kunde hon inte tugga mat eller prata. Nu mår hon bättre men än i dag har hon symptom som gör att hon inte kan ha ett vanligt åtta till fem-jobb.
– Jag insåg liksom att ska jag överleva det här, då måste jag hitta ett eget sätt att fortsätta ha ett yrkesliv på.
Då fick hon rådet att göra det hon kan och vill. Det enda hon klarade av att göra i stunden var att skapa, och på den vägen är det. Vissa perioder i början klarade hon bara av att jobba fem minuter i taget. Men nu fyra år senare orkar hon mer.
– Nu styr jag min egna tid och anpassar mig hela tiden efter vad jag orkar för stunden, säger Nordmark.
Tidigare jobbade hon som förskolelärare och trivdes bra. Men det fanns ändå någon bakomliggande ilska över att behöva gå hemifrån och jobba för någon annan hela dagarna.
– Ibland kan jag tänka, ja det var tur att jag blev sjuk. Det är liksom inte på ett jobb jag ska vara, säger hon.
När hon kom till vården fick hon olika diagnoser kopplade till ångest och depression. Men det var ingen som pratade med henne om PTSD. Det var i stället senare som hon på egen hand hittade information om sjukdomen på sociala medier.
– Om jag hade följt de regelverk som finns uppsatta för den som är sjuk i Sverige så hade jag varit död. Då hade mina barn inte haft någon mamma.
Barnen är något som hon flera gånger nämner som en drivkraft. I dag är hon öppen med sitt liv och sin vardag på Instagram. Hennes följare får läsa om hur det är att leva med sjukdomen och om hennes kärlek till skapandet.
– Öppenhet och att lägga skulden där den hör hemma har hjälpt mig att läka. Det är många som hör av sig och säger att de inspireras av min historia och mitt jobb.
Namnet Barnjaget kommer från att hon kände att hon behövde vårda hennes inre barn. Att göra det som lilla Josefin hade gillat.
– Det som är komiskt är att sjukdomen som jag har i dag läker man genom att vårda sitt inre barn, det hade jag ingen aning om när jag valde namnet.
I dag jobbar Josefin Nordmark hemifrån och säljer sina produkter via Instagram. Hon är också med på digitala marknader med andra kreativa kollegor över hela Sverige och i Luleå. Hon saknar nästan ingenting med ett vanligt jobb, men det finns en sak som hon tänkt på litegrann.
– Det är nog det enda jag insett att jag har saknat litegrann med ett vanligt jobb, kontakt med kollegor.
Många reagerar på hennes sätt att jobba och frågar henne om det går att leva på.
– Då vill jag bara svara: "Tror du att du lever eller?".
Hennes svar är att det går, om man vill och prioriterar det. Men det kommer inte gratis.
– Jag tjänar inte lika mycket pengar som de flesta andra. Men jag behöver ju heller inte leva som andra. Jag får ju leva precis som jag vill och vår familj behöver.