Han har lagat till gourmeträtter på CG:s och brassat käk åt militärer i Boden. Nu jobbar kocken Jonas Ylinenjärvi på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.
– Jag trivs verkligen mycket bra. Det ger mig en chans att göra det jag brinner för och att utvecklas som kock, säger han.
De unga flyktingarna som bor på hotell Nordkalotten gillar när Jonas Ylinenjärvi plockar fram sina kryddor. Han och kollegan Casey Piggott styr medvetet bort från husmanskost mot mer exotiska smaker. Fläsk är portat från köket.
– Flyktingarna är som alla 16-17-åringar, de äter mycket. Och de gillar rätter med lite tryck i, säger Jonas.
Han berättar att fiskrätterna inte var lika uppskattade som det övriga.
– Men då gjorde vi fisk med stark smak och då gick det bättre, skrattar han.
Jonas Ylinenjärvi började jobba på hotell Nordkalotten samtidigt som Tobias Lindfors köpte anläggningen. Den har successivt förvandlats till ett boende för flyktingar och studenter – 89 plus cirka 130 personer.
– Vi är två kockar och vi har fått mer att göra. Men det är mer stabilt, nu lagar vi frukost, lunch och middag till ett fast antal personer varje dag, säger Jonas.
Hotellet här nu inte plats för vanliga gäster men arrangerar fortfarande konferenser. Och då blir det extra mycket att göra.
– Men jag tycker att det är kul. Och riktigt utvecklande för mig, jag lär mig nya saker och möter nya människor. Men jag ska ju inte sticka under stol med att det här passar mig bättre även på ett privat plan. Jag har barn och jobbar dagtid nu, det är mycket bättre, säger Jonas Ylinenjärvi.
Han har berättat lite om sitt jobb på sociala medier.
– Lite. Det står så mycket negativt om flyktingar där och jag ville visa att det finns mycket bra också. Mat och integration hör ihop, säger han.