Johannes siktar på framtidsbransch

Johannes Hjärpe är bildstudenten som inspireras av 1700-talsrokokon. I dag tar han studenten och hoppas på en blomstrande framtid inom spelindustrin.

framtid. Johannes Hjärpe försöker att tro på sig själv, trots att konkurrensen är hård

framtid. Johannes Hjärpe försöker att tro på sig själv, trots att konkurrensen är hård

Foto: Elina Holmgren Tyskling

Luleå2017-06-16 07:30

Att välja ett treårigt estetiskt gymnasieprogram kan vara förknippat med en del vånda. För visst är det modigt att ge sig in på en konstnärlig bana. Men kanske kommer tecknarhanden och musikörat vara hårdvaluta på arbetsmarknaden i framtiden. Johannes Hjärpe har precis läst klart bildlinjen i Luleå och han, liksom många andra studenter, lockas av spelindustrin och hoppas på att få utveckla sina färdigheter där. Idag kastar han på sig studentmössan och skriker in framtiden från ett flak i centrala Luleå. Marianne Johannsson, bildlärare på estetiska linjen, beskriver Johannes Hjärpe som en speciell elev.– ­Johannes är väldigt duktig, både rent tekniskt men också bra på att fånga rörelse och uttryck, säger Marianne Johansson.

Johannes Hjärpe berättar att han tycker bäst om att måla med akryl och de vackraste målningarna tycker han kommer från 1700-talet och 1800-talet. Han fann måleriet i högstadiet och kallar det idag sin passion.

Hur ser din estetisk ut?

– Den är fantazyinfluerad, för då sätter endast fantasin gränser.

Han erkänner också att han vill utvecklas i att måla människroppen och ansiktsskuggningar. En del motiv har han aldrig prövat på, som att avbilda hästens delikata anatomi exempelvis. Johannes Hjärpe berättar att han tror det är en fördel att lära sig grunderna bra, så som färgteori.

– Då kan man tänja på gränserna sen.

I gymnasieutredningen som gjordes förra året av regeringen föreslogs att alla elevers kunskaper i de estetiska ämnena skulle stärkas genom att de blir obligatoriska på alla gymnasielinjer. Men detta förslag är inte något som Svenskt Näringsliv ställer sig bakom i ett remisssvar. Spelbranschen omsatte i Sverige år 2015 nästan tretton miljarder och sväljer allitfrån programmera, dramatiker, grafiker och ingenjörer. Och i takt med att branschen växer, menar Johannes Hjärpe, att det även blir mer populärt att jobba med spel. Direkt efter studenten ska Johannes Hjärpe jobba och fortsätta utveckla sitt målande för att sedan när han är redo göra antagningsproven och söka in på en konceptdesignutbildning i Uppsala. Han berättar att han inte är orolig inför framtiden, trots att konkurrensen är hård.

– Jag har höga förhoppningar, spelindustrin växer, och även om konkurrensen är hård ska jag inte tvivla på mig själv utan fokusera på att utvecklas efter egen förmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!