Joddlande gästlärare i lederhosen
Tysklektioner utöver det vanliga ägde rum i gymnasiebyn i veckan. Iförd lederhosen både joddlade och trumpetade den österrikiske gästläraren Gerard Kolm för eleverna. - Vår skola är mycket striktare än den svenska. Mest förvånad är jag över era sena betyg, säger han.
ANNORLUNDA UNDERVISNING. Iförd lederhosen lär den österrikiske gästläraren Gerard Kolm gymnasiebyns elever som läser tyska att dansa Schuhplattler vilket är en folkdans.
Foto: Ida Axelsson
Gerard Kolm som till vardags är lärare i engelska och musik på en skola med musikprofil i St. Pölten har förutom att berätta om landet både joddlat och spelat trumpet för eleverna - och detta iförd lederhosen, det vill säga, tyska korta läderbyxor tillverkade av exempelvis gris eller älg.- Byxorna, lederhosen, tillsammans med skjortan, skorna och strumporna har man bara när man dansar Schuhplattler som är en folkdans. Men det finns även de i alperna som fortfarande använder lederhosen, förklarar Gerard Kolm under tiden som han lär eleverna att dansa just Schuhplattler.Till skillnad från det österrikiska samhället är landets skola väldigt strikt. Gerard Kolm berättar att eleverna får betyg var sjätte månad och redan som sexåringar. Om eleverna inte klarar av en årskurs flyttas de inte upp till nästa, betygen hjälper till att hålla koll.Får konsekvenser
De österrikiska skoleleverna får även hemläxor varje dag, skriftliga uppgifter. De får även lära sig punktlighet, sen ankomst får konsekvenser, likaså om läxorna inte är lästa.- Jag förvånades över att svenska elever får betyg så sent. De kan gå vidare till nästa årskurs trots att de varit lata i skolan, säger Gerard Kolm.Vad anser du vara det bästa med det svenska skolsystemet?- Jag vet inte om det är det bästa men positivt är att ni går i skolan väldigt lång tid. Samtidigt funderar man över hur staten kan ha råd att låta eleverna gå i skolan så länge, vad är effekten? Blir eleverna smartare? säger Gerard Kolm som även anser att de svenska lärarna gör för mycket åt sina elever. I Österrike får eleverna lära sig att själva ta ansvar för sitt liv.- Vi lär eleverna att ingen annan gör det åt dem. Vi erbjuder dem hjälp men det är allt, säger han.Gerard Kolm turnérar som gästlärare runt om i landet under åtta veckors tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!