Jobben finns på förskolan

Den som vill satsa på ett säkert kort ska utbilda sig till förskollärare. För inom fem till tio år kommer drygt 70 procent av Luleås personal att behöva bytas ut. - Förskollärare jobbar inte så länge inom yrket som till 65 år, förklarar skolchefen Sture Bryggman.

YNGST PÅ FÖRSKOLAN. Barnen, var främsta orsaken till att Eva Stenudd och Per-Håkan Taavo valde att utbilda sig till förskollärare. Inom yrket har de arbetat i 20 respektive 19 år. "Och vi räknats till de yngsta", säger Per-Håkan Taavo. Med på bilden är Joar Mikaelsson.

YNGST PÅ FÖRSKOLAN. Barnen, var främsta orsaken till att Eva Stenudd och Per-Håkan Taavo valde att utbilda sig till förskollärare. Inom yrket har de arbetat i 20 respektive 19 år. "Och vi räknats till de yngsta", säger Per-Håkan Taavo. Med på bilden är Joar Mikaelsson.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2009-01-05 06:00
Totalt är 569 förskollärare i dagsläget anställda inom Luleå kommun. Enligt en rapport från Skolverket kommer 70 procent av dem att bytas ut inom fem till tio år. - Siffran är nationell, men man får anta att den har logisk bäring, säger skolchefen.Burströmska förskolan, en av Luleås största förskolor, har 23 anställda, tio till tolv av dem är 55 plus. Förskollärarna Eva Stenudd och Per-Håkan Taavo har arbetat 20 respektive 19 år inom yrket.- Och då räknas vi som yngre bland den fast anställda personalen här, säger Per-Håkan Taavo.Inte bara barnen
Orsaken till att de valde yrket är att de tycker om att arbeta med barn. För Per-Håkan Taavo var förskollärare inget han hade planerat sedan länge att bli, utan det kom bara helt plötsligt.Jobbet beskriver de som fritt, det går själv att bestämma hur dagens ska se ut, barnen är positiva till allt.- Vi är ute mycket också, flera timmar per dag. Vi har både skridskoskola och skidskola, Skurholmsberget ligger nära, säger Eva Stenudd.Till nackdelarna hör att yrket förändrats genom åren. Per-Håkan Taavo säger att förr handlade det bara om barnen.- En föreståndare hade hand om det administrativa, men den har tagits bort, påpekar Eva Stenudd.Hårt söktryck
Numera är det också fler barn på avdelningarna i alla åldrar, personalen måste också lära sig hantera en dator vilket kan vara svårt för äldre. Därtill är det mycket möten, som visserligen är bra, men tar mycket tid.- Ekonomin tar också tid, förr pratade man inte så mycket om den, säger Per-Håkan Taavo.- Det var föreståndaren som hade hand om den också, tillägger Eva Stenudd.Under de senaste åren är det ingen på deras arbetsplats som pensionerats i förtid. De två äldsta jobbade tills de var 66 och 67 år. Att få väljer att jobba kvar till 65 år tror de beror på den höga ljudnivån och att jobbet många gånger är slitigt.- Samtidigt som man ska ta hand om barnen har man i dagsläget också alla de andra uppgifterna, säger Eva Stenudd.På Luleå tekniska universitet är söktrycket hårt på förskollärarutbildningen. I fjol var antalet sökande dubbelt så många än antalet platser. Distansutbildningen i sin tur hade 63 sökande till 47 platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om