JO kritiserar Obol-åklagaren

Brottsutredningen kring Obol tog lång tid.
Under drygt ett år stod arbetet dessutom stilla och för det kritiseras åklagaren Staffan Granerfeldt.

"PASSIVA". Kriminalinspektör Staffan Malm, kollegan Håkan Johansson och statsåklagare Staffan Granerfeldt får på skallen av JO.

"PASSIVA". Kriminalinspektör Staffan Malm, kollegan Håkan Johansson och statsåklagare Staffan Granerfeldt får på skallen av JO.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-05-05 06:00

Kritiken faller också på hans kollegor.

JO konstaterar att handläggningen började i januari 2007 och lades ner i september 2011. Den dag det skedde var Staffan Granerfeldt och hans kollegor i Luleå och förklarade där att de inte fått något genombrott i utredningen.

Att fallet var komplicerat håller Justitieombudsmannen (JO) med om. Utredningsmaterialet uppgick till två hyllmeter med pärmar. Affärerna omfattade dessutom andra länder och skatteparadis med svårgenomtränglig insyn.

"Passiv"
"Dock framgår att förundersökningen låg obearbetad under drygt ett års tid innan den till sist lades ned. Ekobrottsmyndigheten har vidgått att åklagaren under den tiden var relativt passiv. Det uppehåll som förekom är inte förenligt med skyndsamhetskravet i rättegångsbalken", uttalar JO.

Slutsatsen blir att Ekobrottsmyndigheten inte kommer undan kritik för detta.

Obol hanterades av Bo Johansson och Jan Saradlic. Anmälan till JO mot hur brottsutredningen av duon genomfördes kommer från advokaten Lars-Olof Svensson, som företräder ett 50-tal av de som investerade i erbjudanden från Obol. Långt fler än så gick in.

Lars-Olof Svensson har tidigare kritiserat brottsutredarna för senfärdighet men också för deras vägran att släppa ifrån sig uppgifter som kan vägleda till att pengar kommer till rätta. Även det senare tar advokaten upp i JO-anmälan men det har han mindre framgång med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om